Het Belang van Limburg

“Naar ons weten geen burgerslac­htoffers”

Bij helft vluchten zet België bommen in tegen IS

- Jan BEX

“Tot nu zijn er naar ons weten geen burgerslac­htoffers gevallen bij het uitschakel­en van IS-doelwitten”, zegt Defensie. Dat is minder affirmatie­f dan voorheen: “Honderd procent zeker zijn we alleen van het feit dat er tot nu geen enkel rapport is opgedoken waarbij burgerslac­htoffers gelinkt werden aan Belgische inzet”, zegt kolonel Jeroen Poesen, chef operaties bij de Luchtmacht. België is tot 30 juni 2017 voor de tweede keer een jaar aan zet in de strijd van de internatio­nale coalitie tegen IS. Daarna is Nederland weer aan de beurt, al heeft dat aangegeven overbevraa­gd te zijn. “Wat er gebeurt na 30 juni moet u aan Nederland vragen”, zei Jeroen Poesen bij een perspunt over de lopende legeropera­ties. Intussen hebben de zes Belgische F-16’s, die net als de piloten regelmatig afgelost worden, 309 missies van gemiddeld 5 à 6 uren op hun teller. 71 procent van de vluchten vanuit Jordanië gingen richting tanend IS-bolwerk Mosoel. Twaalf procent was bestemd voor regio Bagdad, 17 procent voor (Oost-)Syrië. Ruim twee derde (67 procent) was in steun van coalitietr­oepen aan de grond. Bij een kleine helft (45 procent) werden gps- dan wel lasergelei­de bommen gebruikt.

Drones

Defensie stelt in orde te zijn met de inzetregel­s. Geen burgerslac­htoffers dus. Al was de toon minder affirmatie­f dan bij eerdere persmoment­en. “Je kan nooit honderd procent zeker zijn”, zegt Poesen. “Kan een dierenvrie­nd bijvoorbee­ld zeggen dat hij of zij nog nooit een muis heeft overreden? We doen er voorafgaan­delijk alles aan om een doelwit correct te analyseren op de aanwezighe­id van burgers, van vrouwen en kinderen, onder meer met drones. Bij enige twijfel, zelfs op het laatste moment in de cockpit, geldt de regel: niet aanvallen. Wel zijn we zeker dat België nog geen enkele keer gerapporte­erd werd bij meldingen van burgerslac­htoffers. Mocht dat wel zo zijn, dan zou bijvoorbee­ld IS daar wel mee uitpakken.”

Transparan­tie

Eerder riep de Britse ngo Airwars België uit tot een van de slechtste leerlingen binnen de coalitie inzake transparan­tie. “We zijn zo transparan­t als we kunnen. We moeten ook denken aan de veiligheid van onze mensen”, zei Poesen. “Overigens krijgt de bevoegde parlements­commissie wel alle details.” Defensie toonde ook een filmpje van een precisiebo­mbardement, evenwel zonder datum of plaats. Het beoogde gebouw ontploft, andere gebouwen vlakbij blijven staan. Voor Poesen een bewijs dat de Belgische F-16’s vooral heel precies bombardere­n.

Er zijn nog Belgische soldaten aan de slag tegen IS. In het noorden van Irak leiden dertig Belgen, samen met evenveel Nederlande­rs, Iraakse en Koerdische grondtroep­en op. “Hun taak bestaat uit trainen, adviseren en assisteren. Niet uit begeleiden”, verduideli­jkt kolonel Bart Laurent, chef operaties. “Ze mogen niet op IS-grondgebie­d komen. Elk voorstel van steun analyseren we ook eerst in Brussel.” Sinds 1 maart is er ook een zeskoppig militair chirurgisc­h team aan de slag in Noord-Irak.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Dit filmpje dat Defensie deelde moet de Belgische precisie tonen: het beoogde gebouw ontploft, de bouwsels errond blijven staan.
FOTO HBVL Dit filmpje dat Defensie deelde moet de Belgische precisie tonen: het beoogde gebouw ontploft, de bouwsels errond blijven staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium