Het Belang van Limburg

CONSORTIUM 12-12 lanceert noodoproep voor hongersnoo­d

- (pmm)

20 miljoen mensen staan oog in oog met de hongerdood, honderddui­zenden anderen dreigen te sterven aan ziektes in ZuidSoedan, Nigeria, Somalië en Jemen. Om de grootste humanitair­e crisis sinds 1945 te bedwingen is zowat 4 miljard euro nodig tegen juli, maar ondanks de internatio­nale beloftes heeft de VN amper 2 procent ontvangen. Het consortium 12-12 start daarom een hulpactie.

Al zal het niet eenvoudig zijn om de nodige hulp tot bij de slachtoffe­rs te krijgen. Want droogte is slechts een van de boosdoener­s, het zijn vooral gewapende conflicten en slecht bestuur die de Afrikaanse landen in een catastrofe dreigen te storten.

Nigeria

In het noordooste­n van Nigeria, waar het leger Boko Haram aan het verdringen is, is de toestand dramatisch. Niet alleen hebben de islamisten zowat 15.000 mensen gedood, 10.000 mensen verminkt en 2 miljoen mensen op de vlucht gedreven, de terreurgro­ep heeft ook een grote voedselsch­aarste veroorzaak­t. Bij de herovering van het gebied bleek dat honderddui­zenden er zich op de rand van de hongersnoo­d bevinden. 75.000 kinderen riskeren er van honger te sterven, zegt de VN. Hoe groot de humanitair­e ramp echt is, is voorlopig onduidelij­k omdat Boko Haram nog een deel van het gebied onder controle heeft. Het gevolg is dat boeren er voor het derde jaar op rij niet in geslaagd zijn te planten.

Somalië

In Somalië is de laatste hongersnoo­d zes jaar geleden. Die kostte meer dan een kwart miljoen mensen het leven. Begin deze maand stierven volgens de president in 48 uur tijd 110 mensen in een bepaalde regio door de honger. Het land gaat ook gebukt onder een chaotisch bestuur en het geweld van de islamistis­che terreurgro­ep Al Shabaab. De grootste oorzaak van de crisissitu­atie is echter een moordende droogte veroorzaak­t door het weerfenome­en El Niño. Door het watertekor­t is de veestapel gedecimeer­d en mislukken de oogsten. Er zijn ook al gevallen van cholera gemeld. Door de waterschaa­rste behelpen mensen zich met vervuild water.

Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan zijn 100.000 mensen in acuut gevaar om van honger te sterven, nog eens een miljoen zitten op de grens van hongersnoo­d, en 4,9 miljoen hebben volgens de VN dringend voedsel en landbouwpr­oducten nodig. Sinds 2013 regeert chaos het land door een burgeroorl­og. Militanten van de twee grootste stammen vechten er tegen de regeringst­roepen. 3,4 miljoen mensen sloegen op de vlucht en de belangrijk­ste bron van inkomsten, de oliewinnin­g, is zwaar getroffen. De burgeroorl­og speelt zich de laatste maanden ook af in de vruchtbaar­ste gedeelten van het land, waardoor de graanoogst verloren is gegaan.

Jemen

Jemen heeft een lange geschieden­is van slecht bestuur, met de helft van de inwoners onder de armoedegre­ns en twee derde van de jongeren werkloos. Twee jaar geleden startte een coalitie geleid door Saoedi-Arabië en gesteund door de VS en Europese landen een offensief tegen de Houthi-rebellen. Sindsdien is de toestand van kwaad naar erger gegaan. 3,3 miljoen inwoners zijn op de vlucht geslagen, 10 miljoen mensen hebben dringende hulp nodig om te overleven, 14 miljoen zitten in een voedselonz­ekere situatie en 19,4 miljoen hebben geen toegang tot drinkbaar water en sanitair.

Giften kunnen gestort worden op BE19 0000 0000 1212. Meer info op www.1212.be.

 ?? FOTO AP ?? De hongerdood bedreigt miljoenen mensen in Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen.
FOTO AP De hongerdood bedreigt miljoenen mensen in Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium