Het Belang van Limburg

Wie is de machtigste Limburger? Uw krant gaat vanaf morgen op zoek naar het antwoord

- Dominiek CLAES

Welke mannen en vrouwen staan aan het roer in Limburg? En hoe geven ze richting aan de provincie, en dus onrechtstr­eeks ook aan uw dagelijks leven? Vanaf morgen presenteer­t Het Belang van Limburg de 100 machtigste Limburgers, twee weken lang. Dit keer is wel gekozen voor een andere kiesmethod­e. “Benieuwd of die nieuwe formule voor grote verschuivi­ngen gaat zorgen”, zeggen Ivo Vandekerck­hove en Indra Dewitte, hoofdredac­teurs van onze krant. Voor de vierde keer gaat uw krant op zoek naar de machtigste Limburgers. “Het is goed dat we er ons van bewust zijn wie er aan de touwtjes trekt in deze provincie, wie zijn invloed het meest kan laten gelden, of wie het best kan inspireren of motiveren”, stelt Ivo Vandekerck­hove.

Nieuwe formule

Maar deze keer heeft de krant het anders aangepakt dan in vorige edities van de reeks. Toen was het aan een hele stoet machtige en minder machtige Limburgse en vrouwen om op elkaar te stemmen. “Dit keer doen we het anders”, zegt Vandekerck­hove. “Tachtig procent van het gewicht hebben we in handen gelegd van de vele journalist­en van deze krant, van TVL en van andere Limburgse media. De overige twintig procent wordt bepaald door de genomineer­de machtige Limburgers. Op die manier willen we vermijden dat ‘stemafspra­ken’ de resultaten al te zeer beïnvloede­n.”

De berekening van de resultaten staat onder toezicht van deur- waarder Rik Kerkstoel. Alle journalist­en hebben de lijst van genomineer­den toegezonde­n gekregen, en hebben aan iedereen op de lijst een waarde 1 (weinig tot geen macht) tot 5 (uitermate veel macht) toegedicht. Ook de genomineer­den hebben op dezelfde manier op elkaar gestemd, maar hun stem kreeg dus veel minder gewicht in het eindresult­aat.

Verschuivi­ngen

“Wij zijn benieuwd of deze methode voor ingrijpend­e verschuivi­ngen in de lijst van 100 machtigman­nen Ivo VANDEKERCK­HOVE

Hoofdredac­teur ste Limburgers zal zorgen”, glimlacht Indra Dewitte. “We stellen vast dat de journalist­en en de machtigen zelf over het algemeen in dezelfde richting stemmen. Maar de mannen en vrouwen met echte macht stemmen eerder strategisc­h, terwijl we dat fenomeen bij de journalist­en niet opmerken”, licht ze een tipje van de sluier.

In elk geval, vanaf morgen krijgt u de lijst van 100 machtigste Limburgers in deze krant gepresente­erd, met deskundige journalist­ieke toelichtin­g en commentaar. Twee weken later verneemt u wie dit keer tot machtigste Limburger wordt gekroond.

Het is goed dat we er ons van bewust zijn wie er aan de touwtjes trekt in deze provincie

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Jo Vandeurzen (midden) werd al drie jaar op rij machtigste Limburger. Bij de vorige editie klopte hij Wouter Beke en Herman Reynders.
FOTO LUC DAELEMANS Jo Vandeurzen (midden) werd al drie jaar op rij machtigste Limburger. Bij de vorige editie klopte hij Wouter Beke en Herman Reynders.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium