Het Belang van Limburg

Mariazieke­nhuis bestrijdt vaginale droogheid met laser

- Marijn CEULEMANS

Het Mariazieke­nhuis in Overpelt gaat als eerste Limburgse ziekenhuis vaginale droogheid behandelen met lasertechn­ieken. MonaLisa Touch heet de nieuwe methode. “Deze laserbehan­deling is niet-chirurgisc­h, niet-hormonaal en pijnvrij. Ze biedt de meest natuurlijk­e oplossing om vaginale droogheid ten gevolge van de menopauze te verhelpen, met langdurig resultaat”, aldus een woordvoerd­er van het ziekenhuis. Eén op de twee vrouwen in de menale menopauze heeft last van vaginale droogheid en dat kan leiden tot ot irritatie, een verminderd­e controle over de blaas en pijn bij het vrijen. Desondanks durft bijna 60 procent niet over het probleem te praten met een arts en leeft er bij 40 procent van deze vrouwen het idee dat er geen remedie bestaat om vaginale droogheid te verhelpen.

Verwarmend­e lasers

Tijdens de menopauze valt de de productie van oestrogene­n stilstil waardoor de vagina dunner en n gendeulva, gevoeliger wordt. De laserbehan­deling verwarmt de vagina en vulva, bevordert de celgroei en bloedtoevo­er, en gaat daardoor de vaginale vochtbalan­s herstellen. “Het proces ce bestaat uit drie korte laserbehan­delingen waarbij al na de eerste st sessie verbeterin­g optreedt”, klinkt het in Overpelt. “Vergelijke­nd weefselond­erzoek voor en na de behandelin­g toont het positieve tiVF Frankrijk effect al aan. tienduizen­denZo werden in succesvoll­ede Verenigde Staten, Australië en FFc laserbehan­delingen uitgevoerd. Bovendien is de behandelin­g ook mogelijk voor vrouwen die vaginale droogheid ontwikkele­n ten gevolge van een kankerbeha­ndeling.”

Limburgse primeur

In België zijn er intussen tien gynaecolog­en die deze laserbehan­deling toepassen, waaronder nu ook het Mariazieke­nhuis in Overpelt. Het Mariazieke­nhuis ri is het eerste Limburgse b ziekenhuis waar vrouwen terechtte kunnen voor deze laserbehan­deling. h

 ?? FOTO HBVL ?? De gynaecolog­en van het Mariazieke­nhuis gaan vanaf volgende week aan de slag met het lasertoest­el.
FOTO HBVL De gynaecolog­en van het Mariazieke­nhuis gaan vanaf volgende week aan de slag met het lasertoest­el.
 ?? FOTO HBVL ?? Een behandelin­g met de MonaLisa Touch is pijnloos.
FOTO HBVL Een behandelin­g met de MonaLisa Touch is pijnloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium