Het Belang van Limburg

Zicht op zee onbetaalba­ar maar populairde­r dan ooit

- Tom LE BACQ

De prijs van een appartemen­t met zicht op zee schiet de lucht in. Voor een flat op de dijk betaalt u nu gemiddeld 344.000 euro, een kwart meer dan in 2010. Knoks zeezicht vindt u niet onder de 800.000 euro. “En de prijzen gaan nog stijgen, eens we de honderden verouderde flatgebouw­en aan de kust aanpakken”, zegt bouwpromot­or Bart Versluys. Als u nog ergens 820.000 euro staan heeft, dan kan u die misschien investeren in een appartemen­tje op de dijk van Knokke. Voor minder hoeft u geen moeite te doen. Ondanks die prijs blijven de kustappart­ement vlot verkopen.

“De verkoop aan de kust heeft in 2013 en 2014 een dip gekend, maar dat is nu echt wel voorbij. Er zijn nog nooit zoveel appartemen­ten verkocht als vorig jaar”, zegt Bart Van Opstal van de Belgische notarissen­federatie. De gemiddelde prijs ligt nu op 344.000 euro voor een appartemen­t met zeezicht. Dat is 6 procent meer dan het jaar ervoor en liefst een kwart meer dan in 2010. Daarmee stijgen de dijkappart­ementen veel feller dan de gewone flats in de kustgemeen­ten. “Wie beslist om dan toch een tweede verblijf te kopen aan de kust, wil dat meteen goed doen”, zegt Van Opstal. “Dat betekent: liefst nieuwbouw. En liefst met zicht op zee.”

Goed dat die dijkappart­ementen er zijn, want het totale plaatje oogt minder fraai. Alle appartemen­ten samen stijgen aan de kust amper met 2,8 procent tegenover het jaar voordien, dat is minder dan het Vlaamse gemiddelde.

“Er zijn talloze oude appartemen­ten in versleten flatgebouw­en aan de kust die minder goed verkocht geraken”, zegt Van Opstal. Het zijn die oudere gebouwen waar bouwpromot­oren als Bart Versluys op azen om ook dáár nieuwbouwf­lats van te maken. “Vaak zijn die gebouwen rijp voor de sloop”, zegt Versluys. “Maar keer op keer zitten die dossiers muurvast, omdat een van de eigenaars zijn veto stelt tegen een sloop en heropbouw. Ik denk dat er aan de kust duizend zulke dossiers geblokkeer­d zitten. Maar daar komt veranderin­g in, nu minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dit jaar nog de wet rond mede-eigenaarsc­hap wil veranderen.” Daardoor zou het onmogelijk worden voor één iemand om nog zo’n sloop en heropbouw tegen te houden. “Als dat er komt, zal dat een vernieuwin­gsgolf op gang brengen”, zegt Versluys. En dat zal de prijzen nog doen stijgen. “Dat is onvermijde­lijk”, zegt Van Opstal. “Want een appartemen­t aan de kust zal altijd gegeerd blijven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium