Het Belang van Limburg

7,1 Winst van 5,5 miljard euro voor vier grootbanke­n

Miljard euro operatione­le winst voor VW EN TOCH BLIJVEN BANKEN KLAGEN OVER SUPERLAGE RENTES

- Dominiek CLAES

De Belgische grootbanke­n hebben vorig jaar robuuste resultaten weten halen. BNP Paribas Fortis maakte gisteren als laatste haar resultaten bekend. De meeste banken wisten grotere winsten voor te leggen, met uitzonderi­ng van KBC. Ondanks de goede resultaten blijven de banken toch klagen over de impact van de superlage rentes en hoge bankenheff­ingen. We vroegen uitleg aan Pascal Paepen van de Hogeschool Thomas Moore en Simon November van Test-Aankoop. BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, heeft vorig jaar een nettowinst gerealisee­rd van 1,73 miljard euro, een stijging met 9,7 procent. Zonder een aantal eenmalige elementen komt de winststijg­ing uit op 7,4 procent. Wat de bankactivi­teiten in België betreft, nam het aantal leningen aan klanten met 4,7 procent toe tot 96 miljard euro. De deposito’s stegen 5,8 procent tot 116 miljard euro. Net als vorig jaar keert BNP Paribas Fortis - bijna volledig in handen van de Franse bankreus BNP Paribas - geen dividend uit. De grootste winstgener­ator blijft echter KBC, dat vorig jaar een nettowinst van 2,4 miljard euro liet optekenen. Dat is weliswaar minder dan het jaar voordien, maar toen kon KBC voor 441 miljoen euro eenmalige meevallers in De Duitse autogroep VW heeft vorig jaar een recordresu­ltaat voor uitzonderl­ijke lasten geboekt van 14,6 miljard euro. Het operatione­el resultaat bedroeg 7,1 miljard euro op een omzet van 217 miljard euro. Daarmee lijkt dieselgate verteerd. De winst van de VW-groep werd echter gerealisee­rd dankzij de dochterbed­rijven Porsche en Skoda. De merken VW en Audi moesten terrein prijsgeven.

Je wilt toch niet klant zijn bij een bank waar je moet bibberen voor je spaargeld?

de boeken schrijven. Zonder die eenmalige winsten in 2015 zou de winst vorig jaar met 9,4 procent gestegen zijn. Een dividend van 2,8 euro per aandeel (inclusief interimdiv­idend van 1 euro) wordt aan de aandeelhou­ders voorgestel­d.

Ook staatsbank Belfius deed het goed en dat is goed nieuws met het oog op een eventuele beursgang. De strategie op lange termijn heeft zijn vruchten afgeworpen. De federale regering kan over boekjaar 2016 rekenen op 215 miljoen euro aan dividend, waarvan 75 miljoen vorig jaar al voorafbeta­ald werd.

ING België tenslotte wist de nettowinst eveneens met 9,3 procent op te krikken tot 860 miljoen euro. ING spreekt eveneens van een aantal eenmalige elementen die de

Pascal PAEPEN Thomas More Hogeschool winst hebben geboost. Zonder die eenmalige boni zou er een daling van de winst (voor belastinge­n) zijn van 3 procent.

Appelen en peren

Uiteraard zijn de deze resultaten moeilijk met elkaar te vergelijke­n. De cijfers van KBC bijvoorbee­ld zijn die van de hele groep, die ook in andere landen belangrijk­e ‘kernmarkte­n’ heeft uitgebouwd. Belfius en ING België daarentege­n zijn bijna uitsluiten­d in ons land actief. De cijfers van BNP Paribas Fortis bevatten, behalve de Belgische bankactivi­teiten, ook resultaten van de activiteit­en in Luxemburg, Turkije en het vorig jaar overgenome­n leasingbed­rijf Arval. Het is een beetje appelen met peren vergelijke­n dus, maar feit is dat

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Michelle Bovy.
Foto SERGE MINTEN Michelle Bovy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium