Het Belang van Limburg

Huis brandt uit in eerste nacht samen

Gezin vlucht uit brandend huis in Wimmerting­en, hond overleeft vlammen niet

- Toon ROYACKERS

In Wimmerting­en is een gezin dinsdagoch­tend even over 4.00 uur op het nippertje ontsnapt aan een hevige brand. Tijdens hun eerste nacht samen werden Shana Houbrechts en Gerry Simons plots wakker door een hevige rookontwik­keling. Even later stond het hele huis in de Wimmerting­enstraat in lichterlaa­ie. Het hondje van het gezin kon niet gered worden. Huurster Shana Houbrechts was nog maar pas in het huisje getrokken. Sinds 1 maart had ze alles verhuisd en was ze de nieuwe bewoonster. Dinsdag bleef voor het eerst ook haar vriend overnachte­n. “We hebben enorm veel geluk gehad dat ik juist die nacht beneden lag te slapen”, legt vriend Gerry Simons uit. “Daardoor ontdekte ik snel dat er iets mis was. Net achter de zetel was duidelijk iets beginnen smeulen, en binnen de kortste keren zorgde dat voor hoge vlammen. Mijn vriendin Shana, haar dochtertje van vijf en ikzelf zijn gelukkig snel naar buiten kunnen lopen. Intussen waren buren ook al wakker geworden van het kabaal. Zij snelden ter hulp, en vingen ons op.” Meteen sloegen ze ook alarm bij de brandweer.

Hond

“Alleen ons hondje was nog binnen in het huis”, blikt Gerry Simons terug. “We wisten dat het diertje ergens boven lag te slapen. Daarom heb ik er nog alles aan ge- daan om op de eerste verdieping te geraken. Maar hoe ik ook probeerde, naar boven kon ik echt niet meer. Uiteindeli­jk ben ik over de omheining gesprongen en verkeerd terechtgek­omen. Volgens het eerste onderzoek heb ik enkele pezen verrekt. Heel stom, maar ik ben toch vooral blij dat mijn vriendin en haar dochtertje ongedeerd zijn. Dat is het allerbelan­grijkste.”

Onbewoonba­ar

Brandweerz­one Zuid West Limburg snelde ter plaatse, maar bij hun aankomst sloegen de vlammen al hoog naar buiten. De hele woonkamer stond in lichterlaa­ie en de vlammen waren al overgeslag­en naar de andere kamers. Ook de brandweerl­ui konden het hondje van de bewoonster niet meer redden. Het pand werd dinsdagoch­tend onbewoonba­ar verklaard. “Voorlopig kunnen we wel in mijn woning terecht”, besluit Gerry Simons.

De brandweer kwam dinsdagvoo­rmiddag nog eens controlere­n. Alles wijst erop dat een kortsluiti­ng voor de eerste vonken gezorgd heeft in een hoek van de woonkamer. De oude hoeve was eigendom van buurtbewon­er Luc Appeltans, die het gebouw tien jaar geleden volledig gerenoveer­d had.

Het gaat trouwens al om de tweede zware brand op goed twee maanden tijd in dezelfde buurt. Op 11 januari brandde het huis van een buurman net om de hoek in de Smetstraat helemaal uit. Gerry SIMONS

Bewoner

 ?? Foto TOON ROYACKERS ?? Het huurhuis is onbewoonba­ar verklaard.
Foto TOON ROYACKERS Het huurhuis is onbewoonba­ar verklaard.
 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Gerry Simons verrekte enkele pezen toen hij de hond nog uit het huis probeerde te halen.
FOTO TOON ROYACKERS Gerry Simons verrekte enkele pezen toen hij de hond nog uit het huis probeerde te halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium