Het Belang van Limburg

Stickers van gft-containers gestolen

- Mireille MAES

In Kanne zijn maandag enkele diefstalle­n van stickers op gftcontain­ers vastgestel­d. De stickers zijn 40 euro waard. “Het is niet de eerste keer dat we van dit soort diefstalle­n horen. Voor de slachtoffe­rs hebben we een advies: laat een proces-verbaal opstellen bij de politie. Zo krijgen wij ook een duidelijk beeld van het probleem”, zegt Kris Somers, directeur communicat­ie bij Limburg.net. Enkel inwoners die zich hebben laten registrere­n bij de aankoop van de sticker, krijgen gratis een nieuw exemplaar. De andere slachtoffe­rs moeten opnieuw 40 euro dokken. Op 1 april wordt de gft-container in de gemeenten Alken, Borgloon, Diepenbeek, Genk, Heers, Herstappe, Hoeselt, Kortessem, Nieuwerker­ken, Riemst, SintTruide­n, Tongeren, Wellen en Zutendaal enkel leeggemaak­t als er een gft-sticker 2017 op plakt. Deze stickers zijn te koop in winkels waar ook de huisvuilza­kken worden verdeeld en kosten 40 of 15 euro. Voor enkele mensen is dat blijkbaar te veel. In plaats van zelf een sticker te kopen, trekken ze ergens eentje af om die dan zelf te gebruiken. “Het gebeurt zeker niet massaal, maar het kan dus. Al twijfel ik er aan of je de sticker kunt ‘recycleren’. Hij is zo gemaakt dat het niet eenvoudig is om hem onbeschadi­gd van de container af te halen. Daarom ga ik er vanuit dat het in veel gevallen om vandalisme gaat”, zegt Somers.

Registrere­n

Een gestolen sticker op je eigen gft-container plakken, houdt ook een risico in. “Elke sticker heeft een uniek nummer. Wanneer je die bij aankoop laat registrere­n, weten wij welke sticker bij welk adres hoort. Onze mensen kunnen de nummers ook controlere­n. Dat gebeurt uiteraard niet bij elke ophaling van gft. Maar als we ergens een piek van diefstalle­n zien, zullen we wel eens kijken of de nummers op de containers wel overeenste­mmen met het adres waarop het geregistre­erd staat”, waarschuwt Somers.

Je laten registrere­n, heeft ook nog een ander voordeel. “Enkel die mensen die kunnen aantonen dat ze het verschuldi­gde bedrag voor dat jaar hebben betaald, krijgen een andere sticker. Alle mensen die het slachtoffe­r zijn geworden van

zo’n diefstal vragen we wel een procesverb­aal op te laten stellen bij de politie. Kwestie dat wij ook in kaart kunnen brengen waar er problemen zijn”, eindigt Somers.

 ?? FOTO EVA ??
FOTO EVA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium