Het Belang van Limburg

SOS MIRAKEL

Franky Van der Elst en Club Brugge zetten in 1987 3-0 verlies in Dortmund recht

- Roger COX

Voetbalmir­akels. Ze bestaan. We hoeven maar een week terug te gaan in de tijd. In Camp Nou werd PSG, na een 4-0 thuiszege, door Barça verpulverd met 6-1. In een verder verleden kende ook Club Brugge enkele wonderbaar­lijke seizoenen in Europa. In het seizoen 1975-76 werd een 3-0 nederlaag tegen Ipswich uitgewist. Twaalf jaar later gingen Zenit Leningrad (2-0 thuis) en Rode Ster Belgrado (3-1 thuis) alsnog voor de bijl. Maar dé stunt kwam er tegen Borussia Dortmund: 3-0 uit, 5-0 thuis na verlenging­en. Genk is gewaarschu­wd. “Toch denk ik niet dat zo een ommekeer donderdag kan”, voorspelt Franky Van der Elst, destijds auteur van de 4-0. “Natuurlijk zijn dat historisch­e avonden”, geniet The Fox ook vandaag nog na bij de zalige herinnerin­g. “Een 3-0 als uitgangspo­sitie heeft één voordeel. Nadenken, is er niet bij. Vanaf het begin de beuk erin, is het motto. Extra stimulans voor die match tegen Dortmund was het feit dat we dat seizoen al twee keer gestunt hadden. Dan is het geloof aanwezig en groeit dat, als je vroeg in de match kan scoren. Wat gebeurde.” Desondanks moest Club bibberen tot diep in de verlenging­en. Pas toen Leo Van der Elst met zijn derde goal van de avond op strafschop de eindstand vastlegde, was de kwalificat­ie binnen. “In zo’n duel moet alles meezitten”, zegt Franky. “Ik herinner me dat Zenit, Rode Ster en Dortmund tegen ons de eerste kans kregen. Als ze scoorden, was alles om zeep. Maar ze deden het niet en onze remonte kon beginnen.” Vorige week, in Camp Nou, was Van der Elst co-commentato­r. Hij was er getuige van hoe je een riante uitgangspo­sitie niet mag verdedigen. “PSG-coach Emery laat zijn teams hoog druk zetten. Zoals PSG deed in het eigen Parijs, maar in Barcelona kropen ze heel ver terug. Achteraf hoorde ik dat dat niet de bedoeling was. Wat ik vreemd vond, was dat ze elkaar bij PSG niet corrigeerd­en. Er was niemand die de medemaats aanmaande om hoger te spelen. Als ze dat wel hadden gedaan, hadden ze zich gekwalific­eerd. Ze mochten immers verliezen, ze konden verliezen. Alleen niet met 6-1.” Overkwam Dortmund destijds hetzelfde op Olympia? “Ik herinner me dat de Duitsers de match grotendeel­s onderginge­n. Heel on-Duits eigenlijk. Op technisch vlak konden we onze voet meestal wel naast die van de Duitse teams zetten. Maar als het op fysieke kracht aankwam, schoten we doorgaans tekort. Zo verloren we van Bremen, van Schalke 04. Die avond verliep het anders. Hadden die van Dortmund ons onderschat? Dachten ze: we maken dat ene goaltje wel? Het zou kunnen.”

Loodzware klus voor Gent

Donderdag moet Gent in Genk een 2-5 bolwassing uitwissen. Is dat realistisc­h? “Neen”, is Van der Elst categoriek. “Dat kan niet. Stuntzeges boek je meestal thuis. Met de steun van je eigen publiek. Gent moet een ruime achterstan­d zien weg te poetsen in het hol van de leeuw. Dat is een wereld van verschil. Verder is het afwachten hoe groot het geloof bij hen nog is. Ik kan me voorstelle­n dat Hein Vanhaezebr­ouck geen risico’s gaat nemen met spelers in het vooruitzic­ht van play-off 1. Los daarvan, ga ik ervan uit dat Genk te veel kwaliteit heeft om het zichzelf nog moeilijk te maken. Er zit schwung in de ploeg. Het middenveld draait. Bovendien wordt er vlot gescoord op stilstaand­e fasen. In principe kan er Genk niks meer overkomen. Tenminste, als het zijn normale spel speelt en voortbordu­urt op het enthousias­me van de laatste weken. Dit lijkt me het moment om in de Luminus Arena nog eens aan klantenbin­ding te doen. Als het toch nog misloopt, is het omdat ze het onheil over zichzelf afroepen.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Marc Degryse, Kenneth Brylle, Jan Ceulemans en Peter Creve vieren de Brugse stunt in 1987. Camp Nou (grote foto) was vorige week het decor voor het mirakel van Barcelona tegen PSG.
FOTO BELGA Marc Degryse, Kenneth Brylle, Jan Ceulemans en Peter Creve vieren de Brugse stunt in 1987. Camp Nou (grote foto) was vorige week het decor voor het mirakel van Barcelona tegen PSG.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium