Het Belang van Limburg

“Profcontra­ct is geen obsessie”

Lommelaar Jelle Mannaerts is poulain van Johan Museeuw

- Rob RODIERS

Twaalfde in Le Samyn, vijfde in de Omloop van het Waasland: Jelle Mannaerts kan dit seizoen betere resultaten voorleggen dan tal van collega’s die wel een profcontra­ct op zak hebben. Vanmiddag, na de 192 kilometers tussen Deinze en Nokere, wil de 25-jarige Lommelaar van Tarteletto-Isorex opnieuw van zich laten spreken. “Niet per se om een profcontra­ct in de wacht te slepen, want dat heb je toch niet in de hand. Ik wil gewoon plezier beleven aan mijn sport.” Jelle Mannaerts verdedigt de geelblauwe kleuren van Tarteletto-Isorex, het continenta­le team van Peter Bauwens dat de voorbije winter het nieuws haalde door Johan Museeuw als technisch adviseur in te lijven. Hoewel De Leeuw van Vlaanderen nog maar sinds kort zijn knowhow ter beschikkin­g stelt van de selectie renners, is Mannaerts ervan overtuigd dat de aanwezighe­id van Museeuw het team een ‘profession­aliteitsin­jectie’ heeft gegeven. “Zo was onze trainingss­tage duidelijk door hem mee uitgelijnd. Er werd bijvoorbee­ld meer op intensitei­t getraind dan weleer”, verklaart Jelle Museeuws inbreng. “Vooral voor de wedstrijde­n is zijn invloed duidelijk merkbaar. De briefings voor de koers zijn tot in de puntjes uitgewerkt. We weten perfect op welke cruciale punten we vooraan moeten zitten. Voor de Driedaagse van De Panne gaan we samen met hem het parcours verkennen. Die West- en Oost-Vlaamse wegen kennen voor hem natuurlijk geen geheimen, dus daar gaan we zeker ons voordeel mee doen. En als je hem via Whatsapp om raad vraagt, heb je even later al antwoord.”

Milt verloren

Inniger dan dat verloopt de samenwerki­ng echter niet. De rappe Lommelaar, die zonder trainer werkt, luistert vooral naar zijn vader en... zijn eigen lichaam. “Ik heb een leeftijd bereikt waarop je de signalen die je lichaam uitzendt beter begrijpt”, zegt Mannaerts. “Intussen weet ik wat goed voor me is. Zo heb ik de voorbije winter vooral aan kracht bijgewonne­n. Extra spiermassa versus minder vet, zeg maar, en dat zie je meteen in de koersen die ik al gereden heb. Ik heb in het verleden veel pech gekend. Zo heb ik al mijn milt verloren, dat seizoen was meteen om zeep. Wellicht zal ik daardoor nu bestempeld worden als een laatbloeie­r. Maar jongens als Dimitri Claeys (Cofidis) en Timothy Dupont (Veranda’s Willems-Crelan) hebben bewezen dat je niet te snel mag wanhopen, dat er nog mooie kansen volgen als je er maar voor werkt.”

Top tien in Nokere

Mannaerts denkt daarbij niet meteen aan het o zo begeerde profcontra­ct. “Een profcontra­ct is geen obsessie voor mij”, klinkt het oprecht. “Ik koers niet met dat doel in mijn achterhoof­d. Ik wil gewoon plezier beleven aan mijn sport. Niemand bij Tarteletto-Isorex kan zwaaien met een profcontra­ct. Maar dat wil niet zeggen dat we geen aantrekkel­ijk programma kunnen rijden. We koersen in Nokere Koerse en vrijdag in de Handzame Classic toch maar mooi met de profs mee. En het mooie is: ik mag nog voor eigen rekening rijden ook, aangezien een eindsprint tot de mogelijkhe­den behoort. Vorig jaar eindigde ik negende in Handzame, dat pleit eveneens in mijn voordeel.” Vanmiddag, bovenop Nokereberg, hoopt Mannaerts ook op een toptienpla­ats.

“Maar dat zal niet makkelijk zijn, want eigenlijk moet je twee sprints rijden. Eén naar de voet van de slotklim en dan nog één op de kasseien zelf. Als ik goed geposition­eerd die chicane aan de voet doorkom, moet een stek in de top tien er zeker inzitten. Bij mijn vorige deelname is dat niet gelukt. Ik maak me sterk dat ik ditmaal wel zal kunnen handhaven dankzij mijn surplus aan kracht.” Nokere Koerse: 192,3 kilometer tussen Deinze en Nokere met zeven plaatselij­ke ronden van elk 13,2 km.

Belangrijk­ste deelnemers: Kris Boeckmans, Marcel Sieberg (Lotto Soudal), Silvan Dillier, Martin Elmiger (BMC Racing Team), Timothy Dupont, Dries De Bondt (Veranda’s Willems-Crelan), Bert De Backer, Laurens Ten Dam, Zico Waeytens (Team Sunweb), Nacer Bouhanni, Jonas Van Genechten, Kenneth Vanbilsen (Cofidis), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert), Roy Jans, (WB-Veranclass­ic), David Boucher (Pauwels Sauzen-Vastgoedse­rvice) Op tv: vanaf 15.00 uur in Sporza op Eén

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium