Het Belang van Limburg

“Kampioenen­feest werd nachtmerri­e”

STVV-fan in elkaar geslagen voor ogen van zoontje

- Geert HOUBEN

19 april 2015 zal voor altijd in het geheugen gegrift staan van Wim L’Homme uit Landen. Die dag moest een feest worden, want STVV speelde kampioen in tweede klasse. Maar de viering op de Grote Markt veranderde in een drama toen de supporter met levensbedr­eigende verwonding­en in het ziekenhuis belandde. L’Homme was de verkeerde man op de verkeerde plaats, hij belandde midden in een vechtparti­j. Het Openbaar Ministerie vorderde gisteren 12 en 16 maanden cel tegen de verdachten die hem voor de ogen van zijn zoontje in elkaar sloegen. Met een 1-4 overwinnin­g in Geel beukte STVV de poort naar eerste klasse weer open op 19 april 2015. Er volgde een volksfeest op de Grote Markt, waar ook Wim met zijn vrouw, zoontje en spelertjes van de Truiense U11 present waren. Maar rond 22 uur ontstond er een vechtparti­j tussen enkele dronkaards. Voor Wim het goed en wel besefte, deelde hij in de klappen. “Hij probeerde de gemoederen te bedaren, maar kreeg een slag en trappen tegen het hoofd terwijl hij op de grond lag. Met levensbedr­eigende verwonding­en (traumatisc­h hersenbloe­ding) werd de Truienaar naar het ziekenhuis afgevoerd. Zijn leven is verwoest”, sprak zijn advocaat Geert Lambeets. L’Homme verbleef een tiental dagen in het ziekenhuis, waarvan vier op de afdeling intensieve zorgen.

Schadeverg­oeding

“Ik ben sindsdien een heel andere persoon. Mijn karakter is veranderd”, las L’Homme met de krop in de keel zijn verklaring voor. “Mijn reuk- en smaakzin zijn aangetast door de klappen op mijn hoofd. Ik moet antidepres­siva nemen, mijn kortetermi­jngeheugen laat me in de steek, ik heb last van draaierigh­eid, sukkel met nachtmerri­es, blijvende hersenscha­de en ik moet langer werken om dezelfde resultaten als vroeger te halen.”

Zijn advocaat vroeg om een voorlopige schadeverg­oeding van 25.000 euro en de aanstellin­g van een deskundige om de schade te begroten. Voor Wims vrouw en zoontje, die op de Grote Markt in volle paniek achterblev­en bij de ouders van enkele voetbalvri­enden, is voor elk 10.000 euro geëist. Ook wil het koppel 125.000 euro omdat de vrouw haar schoonheid­ssalon door het ongeval heeft moeten verkopen. L’Homme hielp er met de administra­tie en marketing. Maar hij zag zich genoodzaak­t om dit stop te zetten, waardoor de werking in de problemen kwam.

Verantwoor­delijk

In de beklaagden­bank zaten een 50-jarige Truienaar en een man van 44 uit Alken. De oudste raakte ruim twintig jaar geleden ook al betrokken bij vechtparti­jen als Standardsu­pporter. Hij heeft vier veroordeli­ngen op zijn naam. De Alkenaar werd afgeschild­erd als een dronkaard die de gewoonte heeft om te vechten op feestjes. Ze riskeren respectiev­elijk 16 en 12 maanden cel. Advocaten Christian Lemache en Bert Vanmechele­n ontkenden niet dat hun cliënten bij het tumult betrokken waren. Wel wezen ze naar elkaar over wie de fatale slagen zou hebben uitgedeeld. “Ik voel me verantwoor­delijk en wil me excuseren. Dit moest een fijne dag zijn. Ik heb me laten meeslepen. Helaas kan ik de tijd niet terugdraai­en. Mijn leven is ook veranderd. Ik ben 46 kilo afgevallen en blijf van de alcohol af”, sprak de Truienaar. “Het is spijtig dat het zo is aflopen. Ik draag dit ook mee”, voegde de Alkenaar toe. Vonnis op 18 april.

Ik ben sindsdien een heel andere persoon. Mijn karakter is veranderd

Wim L’HOMME Slachtoffe­r van vechtparti­j

 ?? FOTO GEHO ?? Wim L’Homme zal voor altijd de gevolgen dragen van de vechtparti­j waarin hij toevallig belandde.
FOTO GEHO Wim L’Homme zal voor altijd de gevolgen dragen van de vechtparti­j waarin hij toevallig belandde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium