Het Belang van Limburg

Gemeentera­adsleden krijgen eerste stand van zaken in fusieonder­zoek

-

Volgende week maandag worden de raadsleden van Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel voor de eerste keer geïnformee­rd door politicolo­og Johan Ackaert van de Universite­it Hasselt over een stand van zaken wat betreft het lopende fusieonder­zoek. De professor hoopt dat er voor de zomer alvast een principebe­slissing uit de bus komt. “Zodat eind dit jaar al dan niet een definitief akkoord kan worden gestemd.” Toen de drie gemeenten begin dit jaar hun plannen voor een vrijwillig­e fusie kenbaar maakten, ging een werkgroep onder leiding van professor Ackaert aan de slag om de mogelijkhe­den te onderzoeke­n. Zoals goedgekeur­d op de drie gemeentera­den zal Ackaert maandelijk­s alle raadsleden van de drie gemeentera­den informeren over een stand van zaken. Dit is voor het goede begrip geen grensovers­chrijdende gemeentera­adsvergade­ring.

Geen details

“Op deze eerste terugkoppe­ling zal ik nog niet in detail treden over de specifieke situatie van drie gemeenten. Ik ben nog volop bezig met het samenstell­en van het volledige plaatje. Door nu al de eerste bevindinge­n op te werpen, is het risico te groot dat zaken uitvergroo­t worden en dat het geheel uit het oog wordt verloren”, motiveert Ackaert. “Wel ga ik de al afgelegde weg en het verdere proces toelichten, en in het algemeen stilstaan bij de valkuilen en slaagkanse­n van een fusieopera­tie.” De voorbije weken heeft Ackaert zich verdiept in het specifieke DNA van de drie gemeenten. “Zo heb ik individuel­e gesprekken gehad met de burgemeest­ers, de gemeentese­cretarisse­n en de financieel beheerders. Maar ik heb ook samengezet­en met het agentschap Binnenland­s Bestuur. In een volgende fase zullen we enkele oefeningen maken om bijvoorbee­ld na te gaan welke organisato­rische impact een fusie heeft.”

Onafhankel­ijk

Ackaert denkt dat er tegen de zomer alvast een akkoord over het principe op tafel kan liggen. “Dan valt de beslissing om er grondig mee verder te gaan, ofwel stopt het verhaal. In geval van een akkoord kan er normaal eind dit jaar een definitiev­e beslissing worden genomen door de gemeentera­den.”

Neerpelts burgemeest­er Raf Drieskens (CD&V) benadrukt dat Ackaert in dit onderzoek volledig de leiding heeft. “Hij moet in alle onafhankel­ijkheid kunnen werken. We weten ook niet wat hij maandag gaat vertellen. Belangrijk is dat elke volgende stap doordacht wordt gezet.”

 ?? FOTO TOON ROYACKERS
FOTO TOON ROYACKERS ?? De oude camera hangt er nog steeds. De gemeente wil in eerste instantie de omgeving van het Kerkplein beter beveiligen tegen criminalit­eit en overlast.
FOTO TOON ROYACKERS FOTO TOON ROYACKERS De oude camera hangt er nog steeds. De gemeente wil in eerste instantie de omgeving van het Kerkplein beter beveiligen tegen criminalit­eit en overlast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium