Het Belang van Limburg

“Gratis bussen komen niet terug”

Hasselaren bepalen mee hoe stadsbusse­nnet er gaat uitzien

- Dirk JACOBS

Na twintig jaar is het Hasseltse stadsnet, dat ontstond toen Steve Stevaert de bussen gratis maakte, aan een nieuwe invulling toe. “Geen afbouw, wel een verbeterde dienstverl­ening”, zegt Heidi Roubben, directeur van de Lijn Limburg. Voor het eerst krijgt iedereen - van buschauffe­urs en de stad, tot scholen, handelaars en reizigers - zijn zeg in de nieuwe plannen. “Hasselt is sinds 1997 veranderd als stad en daar willen we ons ook aan aanpassen. In al die jaren zijn er kleine bijsturing­en gebeurd, nu gaan we voor het grondige werk”, zegt Heidi Houben. Er komt een enquête om zo veel mogelijk vragen te verzamelen. “De laatste dagen van maart doen we dat in de binnenstad en ook online op de stedelijke website en op de site van De Lijn”, zegt schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili.

Ter discussie

Voor de stad liggen de noden al vast. “Een betere ontsluitin­g van de gratis parkings aan de rand en van nieuwe woonuitbre­idingsgebi­eden. Dat is een essentieel onderdeel van ons parkeerpla­n”, zegt El Ouakili. “Daarnaast kan een aantal bussen beter recht- streeks tussen de deelkernen van de stad rijden, in plaats van altijd via het station. Tot slot vragen wij ons afoferperu­urnogmeerd­anvijftien bussen de binnenstad in moeten. Allemaal zaken die ter discussie staan.”

“Die discussie is zeker aan de orde, vermits er al geen bussen meer tot op de Grote Markt kunnen rijden als die wordt heraangele­gd”, weet Heidi Roubben. “En dus is de vraag:willendeme­nsennogeen­bus naardebinn­enstad?Daarnaastw­illen we ook de rustpunten aan het eindevanel­keH-lusinkorte­n,zodat de bussen sneller terug bij het station geraken en we de overstapti­jden daar kunnen verruimen waardoor meer reizigers de bus kunnen halen. De vragen van de stad zijn zeker het bekijken waard, maar tegelijk willen we ook aangeven dat de nadruk blijft liggen op woon-werkverkee­r en de scholieren. Onder meer door hen doet het H-net het heel goed.”

Specifieke diensten

Vandaag stappen in Hasselt op weekdagen gemiddeld 12.500 passagiers op de bus. Maar De Lijn wil meer klanten aantrekken. “Daarvoor kunnen we best aan de mensen zelf vragen welke opmerkinge­n of bijsturing­en zij het liefst willen inzake ritten en halteplaat­sen. Dus niet over de tarieven. Gratis vervoer, dat komt niet meer terug. Sommige specifieke diensten, zoals vervoer naar park-and-ridezones kunnen gratis of goedkoper, als de stad participee­rt in de kosten en daar dus voor kiest.”

 ?? SERGE MINTEN
Foto ?? Een van de vragen is of er nog bussen de binnenstad in moeten rijden.
SERGE MINTEN Foto Een van de vragen is of er nog bussen de binnenstad in moeten rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium