Het Belang van Limburg

“Restjes uitdelen tegen honger en verspillin­g”

“Zonder honger naar bed” biedt eten aan op Facebook

- Johnny GEURTS

Voor heel wat mensen is een warme maaltijd ’s avonds niet zo vanzelfspr­ekend. Daarom introducee­rt de 30-jarige Patricia Weetink in Lanaken de actie ‘Zonder honger naar bed’. “Heel veel mensen kieperen elke dag complete maaltijden in de vuilbak, terwijl zo veel anderen, vaak uit armoede, zonder eten naar bed moeten. Via een Facebookpa­gina brengen we die twee groepen samen.” Na enkele dagen heeft de Facebookgr­oep al 500 leden verzameld en is het initiatief al overgewaai­d naar Riemst. “Vorig jaar lanceerde ik een oproep om kerstpakke­tjes te maken voor mensen die het even niet zo breed hebben. Met de steun van de gemeente Lanaken, het OCMW en Sint-Vincentius werden op die manier 151 mensen blij gemaakt met een pakketje eten. Verdoken armoede is groot. Ik zocht dan ook naar een mogelijkhe­id om meer te doen voor deze groeiende groep mensen. Per toeval las ik een artikel over een groep in Nederland die via Facebook maaltijden aanbiedt. Ik heb meteen de formule gekopieerd”, vertelt Patricia Weetink (30) uit Lanaken. “Ik schrok toen ik merkte hoeveel mensen er ’s avonds zonder maaltijd hun bed opzoeken. Met zijn allen kunnen we daar iets aan doen. Hoe vaak blijft er niet een hoop eten over, dat dan gewoon wordt weggegooid? Pure voedselver­spilling, terwijl je er iemand dolgelukki­g mee kan maken. Heb je voortaan eten over, dan plaats je dat op onze Facebookpa­gina ‘Zonder honger naar bed – Lanaken’. Reageren op een aangeboden maaltijd kan in een persoonlij­k berichtje. Het wordt dan afgehaald of in overleg gebracht. Heel veel mensen hebben het hart op de juiste plaats”, gaat Patricia verder.

Kinderarmo­ede

De groep is pas enkele dagen geleden opgestart en er hebben zich al 500 mensen aangemeld. Behalve maaltijden is er ook ruimte om een pakketje met lang houdbare producten aan te bieden. “Ook de kinderarmo­ede willen we aankaarten. Mensen die bijvoorbee­ld niet veel geld te besteden hebben, maar die op school toch willen trakteren voor de verjaardag van hun kind, kunnen hun vraag via een persoonlij­k berichtje stellen. Dat wordt dan voorgelegd aan de leden van de groep. Wellicht wil iemand dan wel een cake bakken. De aanbieders en vragers worden discreet met elkaar in contact gebracht.”

Boterham met choco

Het hartverwar­mende initiatief is alvast een succes. “Ik moet met twee kindjes rondkomen met amper 900 euro per maand. Na de vaste kosten blijft er weinig over. Minstens een keer of drie per week bestaat ons avondmaal uit een boterham met choco. Afgelopen week heeft een buur dan via de site een bord met vlees en groenten voor ons afgehaald. Geweldig dat dit bestaat. Zelf durf ik nog niet aan te sluiten. Ik ben bang dat men toch zal denken dat ik een slechte mama ben”, vertelt een anonieme mama (34) die gebruikt maakte van de diensten. “Buren kunnen inderdaad de tussenscha­kel zijn”, zegt Patricia. “Het concept moet uiteraard ook nog ingeburger­d raken.” Ondertusse­n is het idee ook al opgepikt in Riemst en zijn er ook plannen in Bilzen. “Het zou geweldig zijn als er nog meer mensen op andere plaatsen dit concept zouden opstarten via Facebook, zodat het zich kan uitbreiden over heel Limburg.”

Afgelopen week heeft een buur via de site een bord met vlees en groenten voor ons afgehaald. Geweldig dat dit bestaat. Zelf durf ik nog niet aan te sluiten

Anonieme mama

XFacebook: “Zonder honger naar bed : Lanaken”

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Patricia Weetink, initiatief­neemster van de Facebookgr­oep, deelt zelf ook regelmatig restjes.
FOTO JOHNNY GEURTS Patricia Weetink, initiatief­neemster van de Facebookgr­oep, deelt zelf ook regelmatig restjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium