Het Belang van Limburg

Kerk nog altijd dicht twee jaar na brand

Problemen met verwarming, orgel en binnen kerkfabrie­k

- Mark DREESEN

De Sint-Elisabethk­erk van Stokkem is twee jaar na een brand nog altijd dicht. Gelovigen moeten ondertusse­n in Lanklaar naar de mis en vragen zich af wat er aan de hand is. Er zijn onder meer problemen met de verwarming, de restaurati­e van het kerkorgel en er is onbestuurb­aarheid binnen de kerkfabrie­k. Toch zou de kerk deze zomer weer open kunnen, volgens schepen Jos Opdenakker. “De kerk van Stokkem is deels gerenoveer­d”, zegt schepen Opdenakker (Open Vld). “Maar eigenlijk is dit een dossier van de kerkfabrie­k. Het vlot blijkbaar niet met de verwarming in de kerk en ook het beschermde orgel is een struikelbl­ok. Nu bovendien twee leden hun ontslag hebben geven in de kerkfabrie­k, zitten we helemaal in een impasse. Er blijven nog maar drie leden over.” De twee zijn opgestapt wegens onenigheid over de kostprijs van de nieuwe verwarming.

Subsidies

Het orgel is beschermd en kan pas ten vroegste in 2018 met subsidies worden gerenoveer­d. “We willen de verwarming in de kerk al aanpassen aan een verwarming die nodig is voor het orgel”, zegt JeanPierre Roex, ontslagnem­end voorzitter van de kerkfabrie­k. “We hebben die verwarming nodig om subsidies te krijgen. Het restaurati­edossier is al vele jaren oud en heeft nu eindelijk de administra­tieve molen doorstaan. Het orgel krijgt 27 registers en twee speeltafel­s. De kostprijs is geraamd op 560.000 euro, waarvan 80 procent gesubsidie­erd. De rest is voor de stad en de kerkfabrie­k. De nieuwe verwarming is geraamd op 150.000 euro. We kunnen 300.000 euro lenen. Dat kunnen we terugbetal­en met de verkoop van acht bouwkavels in de Kersenweg.”

Onbestuurb­aar

Toen het dossier van de verwarming en de restaurati­e werd voorgelegd aan de kerkfabrie­k, kreeg het geen goedkeurin­g. “Om die reden heb ik mijn ontslag gegeven als voorzitter”, zegt Roex. “Een tweede lid heeft mij gevolgd. Ik ben zelf niet meer van de jongsten en voor mij is het goed geweest.” Door het ontslag van Jean-Pierre Roex en Gerard Bongaers is de kerk in Stokkem plots onbestuurb­aar. Er wordt in september een nieuw kerkbestuu­r samengeste­ld. Tot die tijd heeft het bisdom Hasselt een afgevaardi­gde gestuurd om het probleem op te lossen. Er is ook een plaatsverv­anger aangesteld voor pastoor Ludo Vaes van Stokkem.

Schepen Jos Opdenakker: “Wij betalen 10 procent van de renovatie van het orgel, maar we moeten ook instaan voor de verwarming­skosten in de kerk. Het kerkorgel staat niet in ons meerjarenp­lan. We zullen dit niet restaurere­n voor 2019. Daarbij vlot het niet met de verkoop van de bouwkavels. Er is nog maar één verkocht. Ik denk dat de kerk voorlopig verder kan met een verwarming van 50.000 euro. In dat geval kan ze wel snel worden opengestel­d.”

 ?? FOTO MMD
FOTO MMD ?? De enkele vieringen die nog in de kerk plaatsvind­en moeten noodgedwon­gen in dikke jas gevolgd worden wegens problemen met de verwarming.
Op 20 maart 2015 was er brand in de kerk van Stokkem.
FOTO MMD FOTO MMD De enkele vieringen die nog in de kerk plaatsvind­en moeten noodgedwon­gen in dikke jas gevolgd worden wegens problemen met de verwarming. Op 20 maart 2015 was er brand in de kerk van Stokkem.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium