Het Belang van Limburg

Betonnen bollen weg na klachten bewoners

Veel schade aan auto’s door boordstene­n Grootstraa­t

- Jozef CROUGHS

De betonnen bollen langs de Grootstraa­t worden dezer dagen verwijderd. De bollen, die de private in- en uitritten van het openbaar domein moesten scheiden, waren al lang een doorn in het oog van de bewoners. Een van hen stapte naar de rechter nadat hij schade aan zijn wagen had opgelopen en dat bracht alles in een stroomvers­nelling. De heraanleg van de Grootstraa­t startte nog in de vorige legislatuu­r. “Ik heb het dossier geërfd van mijn voorganger samen met de kritiek van de bewoners dat de weg te smal was voor het plaatsen van elektricit­eitskasten, verlichtin­gspalen, tv-kastjes en dat er ook geen plaats was voor bushaltes. De onderhande­lingen met de bewoners werden bemoeilijk­t omdat wij verplicht waren sommige zaken op privé-eigendom te plaatsen. Met de nodige diplomatie en tal van buurtverga­deringen kregen wij dit zeer technische dossier toch op de rails”, vertelt André Vanhex, schepen van Openbare Werken (Open Vld).

Bij de afwerking van de straat bleek dan dat elke inrit afgeboord moest worden met een betonnen bol. Daar waren aanvankeli­jk op de gemeentera­ad ook helemaal geen vragen bij gesteld. Pas na de aanleg bleken die bollen niet zo praktisch. “De afgelopen jaren zijn talloze bestuurder­s ertegen gereden, met aanzienlij­ke schade aan hun auto tot gevolg. Die dingen zijn niet hoog en worden niet opgemerkt in de achteruitk­ijkspiegel­s of door sensoren. We kregen dan ook heel wat klachten. Het gaat in totaal om 168 bollen of 84 inritten”, aldus nog Vanhex. Samen met de bollen wordt er nu ook nieuwe aanplantin­g voorzien. Geen grassoorte­n meer maar een haag met onderbepla­nting en een onderhouds­contract voor drie jaar.

Opgetogen

Voor Martin Slotenmake­rs verdwijnen de bollen geen dag te vroeg. “Hier was niet goed over nagedacht. De boordstene­n -‘bollen’ noemt iedereen het - zijn veel te dicht bij de inritten gelegd. Ze belemmeren het veilig in- en uitrijden.” Wat verder op woont Mieke Vanspauwen en ook zij is opgetogen. “Dit was een echte miserie. Ik ben ook blij dat er nieuwe beplanting komt, beter dan al dat onkruid”, besluit Mieke.

 ?? FOTO JCR ?? De bolvormige boordstene­n staan aan de inritten. “Heel wat bewoners reden er tegen, met veel schade aan hun auto tot gevolg”, zegt schepen André Vanhex.
FOTO JCR De bolvormige boordstene­n staan aan de inritten. “Heel wat bewoners reden er tegen, met veel schade aan hun auto tot gevolg”, zegt schepen André Vanhex.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium