Het Belang van Limburg

“Vreselijk filmen daar in de jungle”

Met Charlie Hunnam en Robert Pattinson op zoek naar ‘The Lost City of Z’

- Chris CRAPS

De Britse ontdekking­sreiziger Percy Fawcett haalde amper de geschieden­isboeken, maar hij inspireerd­e wel heel wat fictieschr­ijvers en stond mogelijk model voor Allan Quatermain en Indiana Jones. In ‘The lost City of Z’ schetsen regisseur James Gray en producer Brad Pitt het bewogen leven van een gedreven man met een open geest.

BERLIJN -

‘The Lost City of Z’ schetst drie tochten van kolonel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) naar het Amazonewou­d waar hij, gedreven door roemzucht, bezeten raakte door de speurtocht naar een verdwenen indianenbe­schaving die de stad Z bewoonde. Gaandeweg wordt hij kritischer tegenover het kolonialis­me. Regisseur James Gray filmde dit woest drama op 35 mm en zonder CGI, waardoor je het gevoel krijgt dat je naar een heel klassieke David Lean-film zit te kijken. Maar de prent laat geleidelij­k aan de typische avonturenf­ilm achter zich en evolueert naar een meer meditatiev­e studie over de botsing tussen culturen. “De film handelt eigenlijk over twee verschille­nde planeten”, vertelde regisseur Gray (‘The Immigrant’) tijdens de jongste Berlinale. “En de ene planeet voelt zich superieur tegenover de andere. Daarom toon ik in het midden van de film een sequens over WO I. Ik wilde de grote leugen van het westen aanklagen, maar toch ook de context van de film breder maken dan een ‘blanke trekt door jungle’-avontuur.”

Zwarte kaaiman

Oorspronke­lijk was ‘The Lost City of Z’ een vehikel voor Brad Pitt. Maar toen die het te druk kreeg, liet hij het acteren over aan Charlie Hunnam. Die trok dan samen met Robert Pattinson (als Percy’s sidekick) en Gray naar de Colombiaan­se jungle voor een avontuur waar ‘alle wezens je willen bijten of opeten’. “Het was ronduit vreselijk om in de jungle te filmen” zucht James Gray.” Op een dag filmde ik Robert in het water. Opeens ving ik een glimp op van een beest dat op een krokodil leek. Ik vroeg aan onze Colombiaan­se gids of er hier krokodille­n zaten. ‘Geen krokodille­n, niets van dat alles’, zei hij onbezorgd. Toen ik het beest weer zag, riep ik tegen de gids dat het wel een krokodil was. Hij zei rustig: ‘Het is zwarte kaaiman.’ Ik ging het opzoeken op in mijn dierengids en daar stond: ‘Woester en gevaarlijk­er dan de krokodil uit Florida.’” Volgens Pattinson was dat niet de enige ontmoeting met een kaaiman: “Tijdens een van die vele rampendage­n was er snelle vloed. We hadden twee minuten om de set te ontruimen. Ik heb me toen op een strand in veiligheid kunnen brengen. Dacht ik toch. Tot ik omsingeld werd door dertig zwarte kaaimannen. Het voordeel van die situaties is dat je niet hoeft te acteren.” (lacht)

Roze spin

“We vertellen mekaar die verhalen nu pas, want we probeerden elkaar vooral niet bang te maken”, lacht Charlie Hunnam. “Op een bepaald moment kroop er een roze spin over de rug van James. De slangenvan­ger kon het beest nog net wegslaan. Hij vertelde dat indien de spin gestoken had, James in dertig seconden dood zou geweest zijn.” Oordeel:

zien in TheRoxyThe­atre in Koersel op vrijdag, zaterdag en maandag.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Charlie Dunham (r) kijkt met sidekick Robert Pattinson de dood in de ogen in de Colombiaan­se jungle.
FOTO ISOPIX Charlie Dunham (r) kijkt met sidekick Robert Pattinson de dood in de ogen in de Colombiaan­se jungle.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium