Het Belang van Limburg

Dorien Leyers begeleidt mensen naar een normaal leven zonder complexen

-

Zeventien vrouwen en drie mannen hopen vanaf vanavond op verlossing. Verlossing van het complex waarmee ze opgezadeld zitten door een naar hun gevoel onoverkome­lijk probleem met hun uiterlijk. Dorien Leyers – jawel, dochter van Jan en zus van Ella, Olga en Billie – begeleidt die mensen in het Vijf-programma ‘Complex’ tot bij de plastisch chirurg en dat is best heftig. “Je krijgt echt niet te maken met mensen die hopen er na de ingreep uit te zien als fotomodell­en. Nee, het zijn gewone Vlamingen die zozeer gebukt gaan onder een probleem dat het hun doen en laten helemaal overschadu­wt. Dat kwam vaak hard aan. Het gebeurde meer dan eens dat ik na de opnames huilend in de auto naar huis reed. Zozeer was ik aangedaan.”

Zoals toen ze Julie ontmoette. “Een jonge vrouw met twee lieve dochtertje­s, die op eigen houtje een dieet had gevolgd en een pak kilo’s was afgevallen. Daardoor had ze zo veel vel op verschot dat ze twee buiken had. Ze wist dat wonderwel te verstoppen, maar ze vreesde nooit nog een relatie te kunnen aanknopen. Als je zo iemand ontmoet, geeft het een fijn gevoel dat je hulp kunt bieden. De meeste deelnemers aan ‘Complex’ zijn geen rijke mensen. Als ze ooit enkele duizenden euro’s op overschot zouden hebben, dan zouden ze die nog eerder aan de opvoeding van de kinderen besteden dan aan zichzelf. Dat siert hen, maar tegelijk is het mooi dat ze geholpen kunnen worden omdat Vijf de operatie betaalt.”

Gewoon normaal zijn

Dat er duidelijk meer vrouwen dan mannen van hun complex worden afgeholpen, is volgens de dokters waarmee Leyers (32) samenwerkt­e, normaal. “Mannen hebben al het voordeel niet te bevallen zodat daaruit voortvloei­ende problemen met borsten of buik niet voorkomen. Bovendien zijn uiterlijke mankementj­es bij mannen maatschapp­elijk beter aanvaard. Neem nu kaalheid. Voor Sarah, die vanavond in het programma zit, is haarverlie­s dramatisch, voor een man valt daar vaak mee te leven.” Of Leyers zelf ooit plastische chirurgie zou overwegen? “Als ik zó ongelukkig was als de mensen in ‘Complex’, zeer zeker. Dat is trouwens wat we met dit programma willen tonen: dat plastische chirurgie mensen een kans op een normaal leven kan bieden. Want meer verwachten ze echt niet. Gewoon, normaal zijn.”

Vijf, 20.35 uur

 ?? FOTO VIJF ?? Dorien Leyers en het chirurgent­eam van ‘Complex’: klaar om mensen een beter leven te bieden.
FOTO VIJF Dorien Leyers en het chirurgent­eam van ‘Complex’: klaar om mensen een beter leven te bieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium