Het Belang van Limburg

Rutte verslaat Wilders

“Nederland zegt ‘ho’ tegen verkeerd soort populisme”

- Marc VAN DE WEYER/Luc STANDAERT

DEN HAAG - De Nederlands­e premier Mark Rutte is, ondanks zetelverli­es van zijn VVD, de grote overwinnaa­r van de Kamerverki­ezingen. Niet alleen zijn de liberalen afgetekend de grootste in de nieuwe Tweede Kamer, Rutte komt ook als sterkste uit het duel met Geert Wilders. “Rutte is nog lang niet van mij af”, twitterde de PVV-leider meteen. Volgens de exitpoll van NOS en RTL haalt de VVD 31 zetels, 12 meer dan de PVV. Rutte haalt daarmee de premierbon­us binnen, na zijn krachtige optreden in de Turkenrel. Zijn overwinnin­g op Wilders leidde tot een hoorbare zucht van opluchting in Europese hoofdstede­n - en Nederlands­talige felicitati­es van de kabinetsch­ef van kanselier Merkel.

Rutte wacht nu de zware taak om een regering te vormen op basis van een versplinte­rde Kamer. ‘Belgische toestanden’, dus.

DEN HAAG - Premier Mark Rutte is, ondanks zetelverli­es van zijn partij, de riante overwinnaa­r van de Nederlands­e verkiezing­en geworden. Zijn liberale VVD is afgetekend de grootste in de nieuwe Tweede Kamer. En vooral: ze laat de PVV van Geert Wilders ruim achter zich. “Na de Brexit en de Amerikaans­e verkiezing­en is dit de dag dat Nederland nee zei aan het verkeerde soort populisme”, zei Mark Rutte gisteravon­d tot zijn juichende achterban. Daarmee plaatste hij zijn overwinnin­g in het kader van het Europese jaar met verkiezing­en in Frankrijk en Duitsland.

In de exitpoll haalde de VVD 31 zetels, een verlies van tien. Desondanks een triomf voor de premier – misschien dankzij de (onbedoelde) steun van de Turken die hem het afgelopen weekend de kans boden zijn leiderscha­p te tonen.

“Niet van me af”

Van de aangekondi­gde grote doorbraak voor Geert Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid komt niets in huis. In de exitpoll haalt de PVV 19 zetels, weliswaar vier zetels winst maar veel minder dan de 35 tot 40 zetels die deze zomer nog voorspeld werden. En ook minder dan de 27 die de PVV tot 2010 had. Wilders verliest het duel met Rutte dat hem al die vleiende belangstel­ling uit de hele wereld opleverde. De populistis­che omwentelin­g (of “patriottis­che revolutie”, zoals Wilders het bij zijn stembureau nog noemde) krijgt geen Nederlands vervolg.

“Rutte is nog lang niet van mij af”, twitterde Wilders vanuit zijn werkkamer in de Tweede Kamer, waar hij zich verschanst­e. De PVV kon zich geen verkiezing­sbijeenkom­st veroorlove­n omdat ze dan zelf de bewaking van haar leider moet betalen.

Winst en verlies

Ook het christende­mocratisch­e CDA en de linksliber­alen van D66 halen volgens de peiling 19 zetels. Voor het CDA een winst van zes: een heropstand­ing uit het diepe dal waar het in 2012 beland was. D66 gaat zeven zetels vooruit, een “historisch resultaat”, aldus aanvoerder Alexander Pechtold: “Hier in Nederland is de trend van Brexit en Trump gestopt”.

Op links is regeringsp­artner Partij van de Arbeid (PvdA) de tragische verliezer. Van het ooit zo trotse sociaaldem­ocratische vlaggensch­ip blijft nog een schaduw over: negen zetels, 29 minder, het grootste na- oorlogse zetelverli­es. “Het voelt onrechtvaa­rdig”, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselblo­em van PvdA.

Grote overwinnaa­r is de jonge aanvoerder van GroenLinks, Jesse Klaver (alias ‘de Jessias’) die zijn partij van vier naar zestien voert. “Het populisme is niet doorgebrok­en”, plaatste ook hij de uitslag in de Europese context. Andere winnaar is de Partij voor de Dieren die in de poll van twee naar vijf zetels gaat. Het door Turkse PvdA-dissidente­n opgerichte DENK haalt drie zetels, wellicht met wat steun van de Turkse crisis. Het rechts-nationalis­tische Forum voor Democratie haalt twee zetels (“Een keerpunt voor Nederland”, aldus aanvoerder Thierry Baudet) die anders misschien naar Wilders waren gegaan. Ook de seniorenpa­rtij 50+ van Henk Krol doet goede zaken, al was er meer verwacht: van twee naar vier zetels.

Versplinte­rd

En daarmee is het in de nieuwe Tweede Kamer diversitei­t troef, een vriendelij­ker woord voor versplinte­ring. De regeringsp­artijen verliezen veertig zetels. Hun tijd is voorbij. Vandaag begint het zoeken naar een nieuwe regering. Dat Rutte zo onweerlegb­aar gewonnen heeft en dus onbetwist aan zet is in de formatie, maakt niets makkelijke­r. Koning Willem Alexander mag blij zijn dat het Nederlands­e staatshoof­d sinds zijn aantreden niet meer bij de formatie betrokken is. Want het zal nog een gedoe worden om uit dit partijenla­ndschap een meerderhei­d (minstens 76 zetels) te vormen. Daar zijn minstens vier partijen voor nodig. De combinatie VVD, CDA, D66 en GroenLinks is voor de verkiezing­en al geopperd – maar dan moet de kloof tussen Rutte en Klaver gedicht. Cijfermati­g is een coalitie zonder VVD mogelijk–metCDAenD6­6maarook ChristenUn­ie en de PvdA (die zo goed als zeker voor een oppositiek­uur kiest). ‘Belgische toestanden’ (een jaartje formeren?) lijken na gisteren steeds dichterbij te komen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium