Het Belang van Limburg

1 op de 4 komt van buiten provincie

- Caroline VANDENREYT/Liliana CASAGRANDE

HASSELT - Een op de vier jongeren die studeren aan UHasselt of hogeschole­n PXL, UCLL en Luca is niet afkomstig van Limburg. Vooral vanuit VlaamsBrab­ant en Antwerpen rekruteren ze. Volgens de studenten zelf: omdat het dichtbij is, voor het onderwijss­ysteem of omdat die kleinschal­ige, gemoedelij­ke school hen beter ligt. Drie op de vier studenten in Limburg zijn effectief Limburgers blijkt uit de studentene­nquête, maar dat maakt dat toch 25 procent van over de provincieg­renzen komt. Het idee van Limburg als de brousse hebben ze blijkbaar overwonnen. Uiteraard komen de studenten die niet op kot zitten grotendeel­s uit deze provincie, amper 15 procent van de pendelstud­enten komt niet uit Limburg.

Kine

“Waarom ze komen? Heel duidelijk blijkt uit bevraginge­n: ons onderwijsm­odel, de begeleide zelfstudie. Daarvoor zijn we bekend buiten Limburg”, zegt rector Luc De Schepper (UHasselt).

Elf procent van zijn studenten komt uit Antwerpen, 9 procent uit VlaamsBrab­ant. En de richtingen die ze vooral kiezen: kinesither­apie en rechten op plaats één en twee voor de Antwerpena­ren. Net om- gekeerd voor de Brabanders. Maar ook van over de landsgrenz­en vinden studenten hun weg: UHasselt telt 12 procent buitenland­se studenten. Weliswaar vooral in twee richtingen: biostatist­iek en mobiliteit­swetenscha­ppen.

Leraren

Twee belangrijk­e troeven gooien ze in de schaal, klinkt het bij hogeschool UCLL: “Specifieke opleidinge­n of programma’s die je nergens anders vindt of tenminste niet dichtbij. Zoals de lerarenopl­eiding, bij ons zijn de meeste combinatie­s van vakken mogelijk. Ook in orthopedag­ogie maken we het verschil in Vlaanderen. En dan heb je nog unieke richtingen als energietec­hnologie”, benadrukt directeur Marc Vandewalle. “Daarnaast is er het karakter van onze campussen; kleinschal­iger, familiaal, met een meer persoonlij­ke aanpak. Dat is toch anders dan studeren en op kot zitten in een grootstad. Of je je goed voelt in een school is belangrijk voor het studiesucc­es.” Zowel bij UCLL als PXL zien ze vooral studenten uit Antwerpen en Vlaams-Brabant de oversteek maken. Vandewalle: “En uiteraard veel Nederlande­rs.”

Pop&Rock

“We mogen ook niet vergeten dat drie op de vier van Limburg komen. De kracht van een hogeschool is die regionale ‘inbedding’, de profession­ele opleiding met sterke banden met de arbeidsmar­kt. Voor opleidinge­n die je aan 12 hogeschole­n kan volgen, komen studenten van West-Vlaanderen niet naar hier”, zegt Ben Lambrechts, PXL-directeur.

Maar sinds de fusie van PHL en Xios staat zijn hogeschool ook duidelijk op de Vlaamse (studenten)kaart. Lambrechts: “Het imago dat we hebben opgebouwd met Pop&Rock heeft daarin zijn steentje bijgedrage­n.” En waarom zitten die Limburgers zelf hier in de collegeban­ken? Met stip op één: omdat ik van Limburg ben (17 procent).

Ook de specifieke opleiding en het studiesyst­eem scoren. Amper 0,2 procent houdt het op deze provincie omdat de vrienden hier ook studeren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium