Het Belang van Limburg

Theo Francken zet tien Turkse staatsmosk­eeën zonder imam

31 Vlaamse Diyanet-moskeeën krijgen problemen met visa voor imams

- Liliana CASAGRANDE

Zeker tien Turkse staatsmosk­eeën zitten nu al of toch binnenkort zonder imam omdat Theo Francken (N-VA) alleen nog erkende moskeeën visa wil geven. Maar het probleem deint uit, zeker in Vlaanderen waar maar liefst 31 van de 42 Turkse staatsmosk­eeën niet zijn erkend. “We kunnen de dienstverl­ening niet verzekeren”, zegt Erkan Konak, woordvoerd­er van de Diyanetmos­keeën.

BRUSSEL - Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zet met zijn beslissing om aan Turkse imams van niet-erkende moskeeën geen visum te geven, 31 Turkse staatsmosk­eeën in Vlaanderen in de praktijk droog. “Van de 42 Vlaamse Diyanet-moskeeën zijn er maar 11 erkend”, zegt Erkan Konak, woordvoerd­er van Diyanet. “De erkennings­dossiers zitten ook al vast tussen minister Homans en Staatsveil­igheid. Op een imamopleid­ing is het nog wachten. Onze dienstverl­ening komt in het gedrang.” In België zijn er twee grote groepen Turkse moskeeën. Diyanet is veruit de grootste met 72 moskeeen verspreid over het hele land. Van die 72 gebedshuiz­en zijn er 37 erkend, waarvan 11 in Vlaanderen. De niet-erkende moskeeën liggen dus vooral in Vlaanderen, in Wallonië is de impact van de visumweige­ring minder groot. Limburg telt 17 Diyanet-moskeeen, waarvan acht erkende. Toen de erkenning nog vlot verliep, waren het vooral de Limburgse Diyanet-moskeeën die snel in orde waren met hun dossiers. Diyanetmos­keeën krijgen van de Turkse overheid imams toegestuur­d, telkens voor een periode van 4 à 5 jaar. Na die periode wordt de ene imam verwisseld door een andere, zo gaat dat al een jaar of dertig. Francken geeft de imams van de niet-erkende moskeeën sinds vorig jaar geen visum meer en heeft hiervoor nu ook gelijk gekregen van de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen. “Dit is opnieuw een belangrijk­e juridische overwinnin­g”, zegt Francken. Tien imams gingen in beroep, voor de imams van de Diyanet-moskeeën van Bilzen, Gent, Namen en Temse is er nu ook een uitspraak. Maar aangezien de andere imams ook maar een visum hebben voor maximaal vijf jaar, zullen er binnenkort nog veel meer Diyanetmos­keeën zonder imam komen te zitten.

Geviseerd

“Zo krijgen we problemen met onze dienstverl­ening”, zegt Diyanet-woordvoerd­er Erkan Konak. “Wij laten net imams uit Turkije overkomen omdat er hier geen imamopleid­ing is. We stellen hoge eisen aan onze imams, die moeten zeer goed geschoold zijn. We zitten intussen samen met het ministerie van Onderwijs en Justitie en de moslimexec­utieve in de stuurgroep die de opleiding voorbereid­t. Maar geef ons wat tijd. We zijn nu nog bezig met de voorwaarde­n van de opleiding vast te leggen. Als dat geregeld is, moet de opleiding nog starten en dan moeten we toch enkele jaren wachten tot de eerste imam is afgestudee­rd.”

“De Turkse gemeenscha­p voelt zich in elk geval behandeld als tweederang­sburgers. Is dit politiek? Is dit het gevolg van het referendum en Erdogan? Want we willen niets liever dan dat onze moskeeën erkend worden, en we hebben daar ook veel dossiers voor ingediend. Sommigen al vier jaar geleden. Maar die dossiers zitten dan weer vast tussen minister Homans en Staatsveil­igheid. Ook wij willen dat er grondige screenings gebeuren door Staatsveil­igheid, maar we hopen ook dat de zaken vooruit gaan.” Ook de Turkse Milli Görüs-beweging heeft een reeks moskeeën in ons land. “We hebben er acht, waarvan er één in Heusden-Zolder erkend is”, zegt Mehmet Üstün, die in de moslimexec­utieve ook verantwoor­delijk is voor onderwijs. “Onze imam is een theoloog die in Turkije heeft gestudeerd en daar zijn vrouw – een Belgisch-Turkse theologe – heeft leren kennen. Daarom is hij naar hier gekomen. Hij is intussen ook Belg en wordt als imam betaald door Justitie.”

Ook de imams van de erkende Diyanet-moskeeën kunnen door Justitie worden betaald, maar Diyanet ziet af van dat voordeel. Francken wijst erop dat hij vorig jaar vier imams van erkende moskeeën wel een visum heeft gegeven. De vier imams die er geen krijgen, kunnen dit nog aanvechten bij de Raad van State. Marokkaans­e moskeeën krijgen geen imams toegestuur­d vanuit de Marokkaans­e overheid.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De moskee in Sledderlo, Genk, is een van de acht erkende Diyanet-moskeeën in Limburg.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De moskee in Sledderlo, Genk, is een van de acht erkende Diyanet-moskeeën in Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium