Het Belang van Limburg

Hoopgevend

- Door Luc Standaert

Er is nog hoop. De Nederlands­e premier Mark Rutte heeft gisteren met zijn liberale VVD overtuigen­d de parlements­verkiezing­en gewonnen. Op basis van de exitpolls verliest de VVD weliswaar tien zetels, maar ze wordt in de nieuwe Tweede Kamer afgetekend de grootste, op afstand gevolgd door een trio met elk negentien zetels: het links-liberale D66, het christende­mocratisch­e CDA en de rechts-populistis­che PVV van Geert Wilders.

Hoewel Wilders vier zetels gewonnen heeft, is hij de grote verliezer. Tot een week geleden zou hij volgens de peilingen nog de grootste worden. De voorbije dagen werd een nek-aan-nekrace voorspeld tussen Wilders en de premier. Maar uiteindeli­jk is het verschil twaalf zetels in het voordeel van Rutte.

De nederlaag moet bitter zijn voor Wilders, die zich de hele kiescampag­ne als een sfinx gedroeg, alle debatten afwimpelde en alleen vorige maandag een duel-debat met Rutte aanging. De PVVleider ging de kiesstrijd in als de man waar het allemaal om draaide. Hij komt uit de verkiezing­en als de leider van een extreemrec­htse partij die er niet meer toe doet. En daartegeno­ver staat Mark Rutte. Tien zetels verloren, en toch de grote winnaar. Na zeseneenha­lf jaar premiersch­ap met drastische besparinge­n is Rutte meer dan ooit ‘incontourn­able’ om zichzelf op te volgen en nu de vruchten te plukken van zijn besparings­beleid.

Maar dan moet hij na de verkiezing­en ook de regeringsv­orming winnen. En dat belooft geen gemakkelij­ke klus te worden. Dat zijn VVD met een verlies van tien zetels nog altijd veruit de grootste is bewijst het al. Het nieuwe Nederlands­e parlement is meer versplinte­rd dan ooit. De uittredend­e regering-Rutte telde twee coalitiepa­rtners, VVD en PvdA. Voor de volgende regering zullen op zijn minst vier partijen nodig zijn. Waarnemers verwachten een lange formatie.

En dan hebben we het nog niet gehad over de betekenis van de Nederlands­e verkiezing­suitslag voor Europa. Na het Brexitrefe­rendum en de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en hebben de nuchtere Nederlande­rs gisteren aangetoond dat niet iedereen vatbaar is voor de praatjes van valse profeten met gemakkelij­ke oplossinge­n. En dat geeft weer wat hoop.

De nuchtere Nederlande­rs hebben gisteren aangetoond dat niet iedereen vatbaar is voor de praatjes van valse profeten met gemakkelij­ke oplossinge­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium