Het Belang van Limburg

Recordopko­mst van 82 procent

-

De Nederlande­rs zijn gisteren massaler dan ooit gaan stemmen. De opkomst – 82 procent – was de hoogste sinds de afschaffin­g van de opkomstpli­cht in 1970 en bijna 8 procent hoger dan in 2012. Met lange rijen wachtenden aan de stembureau­s als gevolg. Het mooie weer had er zeker mee te maken. Maar het was toch vooral de intense politieke inzet van deze keuze die de Nederlande­rs in groten getale naar de stembussen lokte. Opvallend: een derde van de kiezers wist deze week nog niet waar ze na hun gezweef zouden ‘landen’. Die besluitelo­osheid hield hen dus niet tegen. En landen deden ze.

Bij de verkiezing­en in 2012 was de opkomst 74,6 procent. Dit keer waren er dus bijna 8 procent meer kiezers. Wellicht droeg het duel tussen Rutte en Wilders bij tot de run op de stemhokjes. De polarisere­nde PVV-leider motiveert kiezers – om zijn voorspelde winst te versterken of juist om die te verzwakken.

Rel met Turkije

Volgens waarnemers zal ook de hoog opgelopen diplomatie­ke rel met Turkije de Nederlande­rs aangezet hebben om hun democratis­che taak te vervullen, ook al had het incident in wezen niets met de campagne te maken. “Het hele land zat even in spanning. Het incident liet het belang van goede besluitvor­ming zien”, aldus de Groningse hoogleraar politieke instelling­en Kees Arts. Dit keer kwamen ook de jonge kiezers meer dan anders opdagen.

In Nederland bestaat geen opkomstpli­cht zoals bij ons. Die werd in 1970 afgeschaft. Maar de opkomst bij Nederlands­e verkiezing­en is sindsdien altijd hoger dan het Europese gemiddelde, dat tussen 60 en 70 procent ligt.

 ?? Foto REUTERS/AFP ??
Foto REUTERS/AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium