Het Belang van Limburg

Dokters en bestuurder­s Truiens ziekenhuis verdeeld over beste partnernet­werk

-

HASSELT - In het Sint-Trudo Ziekenhuis van Sint-Truiden is een interne discussie gaande tussen de raad van bestuur en de geneeshere­n over de keuze voor een ziekenhuis­netwerk. De geneeshere­n kiezen voor het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. De raad van bestuur heeft een voorkeur voor het UZ Leuven. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) wil niet langer dat ziekenhuiz­en in opbod met elkaar gaan. Dat betekent dat niet ieder ziekenhuis nog elk apparaat nodig heeft, of nog alle zorgen aanbiedt. In haar uitgelekte visienota stelt de minister ook een cijfer voorop. Ziekenhuis­netwerken voor regionale zorg bestrijken samen best een doelpopula­tie van 400.000 à 500.000 potentiële patiënten in een geografisc­h aaneenslui­tend gebied. Die gebieden kunnen overlappen­d zijn, schrijft de minister erbij, want keuzevrijh­eid van de patiënt blijft centraal staan. Maar samenwerki­ng in netwerken wordt dus de toekomst. In Limburg is er plaats voor twee regionale netwerken die zich wellicht vormen rond het ZOL (Genk) en het Jessa Ziekenhuis (Hasselt). “Het resultaat is dat ziekenhuiz­en elkaar aan het opvrijen zijn. En ook overspel plegen”, aldus een insider. En het Truiense Sint-Trudo is een gegeerde partner, omdat het zeer winstgeven­d is.

De gesprekken tussen het Hasseltse Jessa Ziekenhuis en Sint-Trudo lopen al langer, maar ook het netwerk rond het UZ Leuven doet mee aan de vrijage. Volgens insiders is de raad van bestuur, waarin ook één bestuurder van Gasthuisbe­rg zit, pro Leuven. Vanwege het prestige en de schaalverg­roting. “De geneeshere­n zijn dan weer pro Jessa”, aldus een bron in het ziekenhuis, “onder meer omdat ze een impact vrezen op hun verloning.”

Volgens algemeen directeur Raf Lippens hebben de medische raad en de raad van bestuur in consensus beslist “om nu nog niet te kiezen en dus te wachten op meer duidelijkh­eid vanwege de overheid. Er is geen sprake van een conflict, maar wel van gezond overleg.”

Maar haalt het netwerk rond Jessa nog wel de norm van 400.000 patiënten zonder Sint-Trudo? “Met Sint-Trudo erbij bereiken we volgens onze eigen studie 488.000 patiënten. Zonder hen blijven we nog ruim boven de 420.000”, zegt algemeen directeur Yves Breysem. “Maar natuurlijk hebben we Trudo er liever bij. We hebben al zeven ziekenhuis­overschrij­dende samenwerki­ngen lopen en we willen die graag verder zetten.”

 ?? FOTO JCR ?? Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden is erg gegeerd.
FOTO JCR Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden is erg gegeerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium