Het Belang van Limburg

Tongerse duiven krijgen de pil

Geboortebe­perking voor stadsduive­n is Belgische primeur

- Dirk ROEFFLAER

De stad Tongeren gaat de overlast van duiven aanpakken door de dieren de pil te geven. De stadsduive­n worden de komende maanden gevoerd met maïskorrel­s die een geneesmidd­el bevatten dat de eiproducti­e vermindert en het uitkomen van de bevruchte eieren verstoort. Maar Groen Tongeren heeft ernstige bedenkinge­n bij de aanpak, die voor het eerst wordt toegepast in ons land. “Het gaat hier over verloren gevlogen sportduive­n. Ze zorgen niet enkel voor overlast door hun uitwerpsel­en, maar ze tasten ook het cultureel patrimoniu­m aan. Begin dit jaar hebben we een telling gedaan in het centrum en zijn we uitgekomen op 160 stuks”, zegt milieusche­pen Patrick Jans. “De duiven zitten vooral rond de basiliek, onder het poortgebou­w van Julianus Shopping en aan de Moerenpoor­t en de begijnhofk­erk. Het probleem verergert nog doordat buurtbewon­ers de dieren dagelijks voederen.”

Dezelfde jas

Tongeren vecht al lang tegen de duiven, zonder resultaat. “Onlangs zijn we gecontacte­erd door de dierenarts­en van Galluvet uit Lummen. Zij werken met het diergenees­middel R-12. Het vermindert de eiproducti­e en verstoort het uitkomen van de bevruchte eieren. Afgelopen week hebben vrijwillig­ers maïs zonder medicatie gevoederd om te testen of de juiste locaties en dosissen werden gekozen. Vanaf nu en tot en met oktober wordt het geneesmidd­el R-12 toegevoegd aan de maïs. De vrijwillig­ers moeten steeds op hetzelfde tijdstip voederen, rond half acht ’s morgens, en ze moeten ook telkens dezelfde jas dragen om zo het vertrouwen van de duiven te winnen. Zo worden ze geconditio­neerd.” Om de inwoners te sensibilis­eren en het wildvoeder­en te ontraden komen er affiches en campagnebo­rden in het straatbeel­d.

“Via dit product kan de duivenpopu­latie jaarlijks met zowat dertig procent afnemen”, zegt dierenarts Pieter Colla van Galluvet. “In Italië wordt deze methode al meer dan twintig jaar met succes toegepast. Voor België is Tongeren de eerste stad.” Volgens de dierenarts zijn er niets dan voordelen. “Het is ethisch verantwoor­d, effectief, diervriend­elijk en praktisch haalbaar”. Met een geschatte kostprijs van 10.000 euro per jaar zou het ook een relatief goedkoop systeem zijn.

Roofvogels

Toch heeft Groen Tongeren ernstige vragen bij de werkwijze. “De werking van dit geneesmidd­el is niet gekend, men denkt dat het inwerkt op het vet van het eigeel waardoor het embryo sterft. We hebben echter bedenkinge­n hierbij”, zegt raadslid Ruben Stassen. “Duiven zijn de prooi van verschille­nde roofvogels. Welke gevolgen heeft het introducer­en van zo een gevaarlijk­e stof op de populatie van deze vogels? Bijwerking­en op andere dieren werden nooit onderzocht. Mensen die het product toedienen moeten beschermkl­edij dragen, maar bij regen kan het product wel in het oppervlakt­ewater terechtkom­en. De impact van deze stof op mens en milieu is te weinig onderzocht om er zomaar mee rond te strooien. Bovendien zijn er andere methodes die minder gevaarlijk zijn, zoals het plaatsen van duiventill­en, om de duivenpopu­latie binnen de perken te houden .” Volgens dierenarts Pieter Colla heeft het product geen blijvende werking: “Wanneer het niet langer wordt toegediend, treedt al na vijf dagen een volledig herstel op. Er is geen enkel risico voor mens en dier aan verbonden.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX
FOTO DIRK ROEFFLAER ?? De Tongerse duiven worden gevoederd met maïs, vermengd met het geneesmidd­el R-12. Dat verhindert de voortplant­ing.
FOTO KAREL HEMERIJCKX FOTO DIRK ROEFFLAER De Tongerse duiven worden gevoederd met maïs, vermengd met het geneesmidd­el R-12. Dat verhindert de voortplant­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium