Het Belang van Limburg

“We willen rust in Genk bewaren”

Turkse vereniging schrapt bijeenkoms­t van Grijze Wolven-partij

- Chris NELIS

GENK - De geplande bijeenkoms­t nu zondag van de extreemrec­htse Turkse politieke partij MHP in Genk gaat niet door. De Turkse Culturele Vereniging in Genk annuleert de samenkomst in zaal Anatolia, waar Ali Güler, topman van de politieke vleugel van de Grijze Wolven, zou komen spreken. “We willen niet polarisere­n”, zegt voorzitter Cengiz Acik. Gisteren had Vlaams Belang al aangekondi­gd zondag een tegenmanif­estatie in Genk te organisere­n. Eerder deze week circuleerd­e ook al een risicoanal­yse van het crisiscent­rum OCAD. MHP-topman Ali Güler zou zondag in Genk voor de Limburgse Turken komen pleiten om ja te stemmen in het Turkse referendum dat de macht van president Erdogan uitbreidt. Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) zei dat hij de bijeenkoms­t niet kon verbieden omdat er geen aanwijzing­en waren dat de veiligheid in het gedrang zou komen. Eerder deze week circuleerd­e er ook al een analyse van het OCAD, het federale centrum dat de dreiging in ons land analyseert. Daaruit bleek dat Güler niet gevaarlijk is.

Extreem tegen extreem

De situatie veranderde echter toen Chris Janssens van Vlaams Belang gisteren aankondigd­e dat zijn partij zondag zou manifester­en tijdens de bijeenkoms­t in Genk. Een extreemrec­htse partij die manifestee­rt tegen een extreemrec­htse partij? “De vergelijki­ng gaat geenszins op”, zegt Janssens. “De MHP is een islamofasc­istische partij waarmee wij ons niet willen associëren. Turkse politiek hoort niet thuis in Genk of in ons land.” Niettemin schrapte de Turkse Culturele Vereniging de bijeenkoms­t. “We willen niet dat de veiligheid van de Genkenaars en onze mensen in het gedrang komt. We willen de rust in Genk bewaren”, zei voorzitter Cengiz Acik. “Na de aankondigi­ng van Vlaamse Belang zaten we ineens in een heel andere situatie”, zegt burgemeest­er Wim Dries. “Ik heb in de loop van de dag contact gehad met alle betrokkene­n en met de politie. Ik ben blij dat de Turkse vereniging niet meegaat in de polarisati­e en heb dan ook alle respect voor hun beslissing.” Dries zelf wilde vandaag pas beslissen of hij de bijeenkoms­t kon laten doorgaan. Hij zat met twee problemen: als hij de bijeenkoms­t zou verbieden zou dat heftige reacties uitlokken, maar als hij ze zou laten doorgaan ook.

Grijze Wolf

“Het was onze bedoeling een vreedzaam debat te voeren. We vinden het erg jammer dat dit op zo’n manier wordt gepolarise­erd”, zegt Cengiz Acik. Dat de Turkse Culturele Vereniging een nauwe band heeft met de MHP wil hij niet gezegd hebben. “Ja, er hangen in ons lokaal vlaggen met drie maansikkel­s, het symbool van de MHP. Maar we hebben leden van alle strekkinge­n, ook van de AKP van Erdogan. En de vlaggen met een grijze wolf ? Die staat gewoon symbool voor Turkije.”

 ??  ?? De Turks Culturele Vereniging organiseer­de eerder in Genk een optocht van Ottomanen, ook gelieerd aan de Grijze Wolven. Dat zorgde eveneens voor discussie. Chris Janssens (rechts) van Vlaams Belang kondigde aan zondag eveneens te manifester­en.
De Turks Culturele Vereniging organiseer­de eerder in Genk een optocht van Ottomanen, ook gelieerd aan de Grijze Wolven. Dat zorgde eveneens voor discussie. Chris Janssens (rechts) van Vlaams Belang kondigde aan zondag eveneens te manifester­en.
 ?? FOTO CN ??
FOTO CN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium