Het Belang van Limburg

“Een getuige onwaardig”

Onderzoeks­commissie 22/3 verbijster­d door houding voorzitter Grote Moskee

- Timmie VAN DIEPEN

De dagvaardin­g van de sterke man achter de Brusselse Grote Moskee heeft buiten veel frustratie niets opgeleverd. Op een erg laconieke manier ontweek Jamal Saleh Momenah alle lastige vragen over de dubieuze rol die zijn organisati­e speelt bij de verspreidi­ng van het radicale wahabisme in ons land. “Een getuige onwaardig”, zo vond commissiev­oorzitter Patrick Dewael. Ook Meryame Kitir (sp.a) was erg hard voor Momenah. “Voor de tweede keer laat u de kans liggen om de polarisati­e tegen te gaan.” De zitting van de onderzoeks­commissie had gisteren veel weg van Fawlty Towers. “I know nothing. Maar hij komt niet uit Barcelona, wel uit Saoedi-Arabië”, vatte kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) het op Twitter samen. Veel moeite om te antwoorden op de vragen van de commissie deed Momenah niet. Het was allemaal wel erg summier. En het weinige dat hij zei, moest vertaald worden uit het Arabisch, want de man achter ’s lands grootste islamitisc­he gebedshuis spreekt geen van de drie landstalen. Gevraagd naar de geldstrome­n achter de Grote Moskee, kwam Momenah niet veel verder dan het bedrag van 1,2 miljoen euro te noemen dat het Islamitisc­he en Cultureel Centrum (ICC), de organisati­e achter de moskee waarvan de Saoedi de voorzitter is, elk jaar krijgt van de Islamitisc­he Wereldliga. “Dat geld komt niet van Saoedi-Arabië, maar van een internatio­nale ngo”, aldus Momenah. “Maar dan wel een ngo met de hoofdzetel in Mekka”, zo vulden verschille­nde commissiel­eden de man aan.

Volgens de Staatsveil­igheid

gebruikt de Grote Moskee dat geld om het wahabisme in ons land te verspreide­n, een rigoureuze interpreta­tie van de vroegste islam die een terugkeer voorstaat naar het geloof van 14 eeuwen geleden. De boekhoudin­g, die in 2016 voor het eerst in 50 jaar werd ingediend en die de commissie deze week na lang aandringen in handen kreeg, riep alleen nog maar meer vragen op. Zo werd geld van de moskee overgeschr­even naar een privéreken­ing, met de vermelding ‘Syrië’.

Syrië-strijders

Momenah had daar geen uitleg voor, maar beloofde het na te gaan. “Wij geven geld aan mensen in nood: armen, zieken. Dat zijn humanitair­e giften. Dat heeft niets te maken met salafisme of wahabisme, wij leiden mensen op tot een tolerante islam van het centrum. U mag altijd bij ons langskomen om dat zelf te zien.” Niet veel later ontkende hij opnieuw, net als de imam eerder al in de commissie deed, dat zijn Centrum Syrië-strijders over de vloer kreeg. Nochtans zijn volgens de Staatsveil­igheid verschille­nde mensen die in het ICC een opleiding volgden of er gingen bidden, later naar Syrië vertrokken. “U moet zich toch op zijn minst zorgen maken daarover en zich afvragen of u iets verkeerd doet”, klonk het in de commissie. Momenah verweerde zich door te wijzen op de conferenti­es die het ICC organiseer­de om “terrorisme en extremisme tegen te gaan, met topspreker­s uit België en het buitenland”.

Geïrriteer­d

Meryame KITIR

sp.a Hoe langer de zitting duurde, hoe meer commissiev­oorzitter Patrick Dewael geïrriteer­d raakte door de houding van de Saoedi. “Mag ik u eraan herinneren dat dit een onderzoeks­commissie is en dat u onder ede staat. Dat we naar een of andere opendeurda­g bij u mogen komen, interessee­rt mij op dit moment niet.”

Ook Meryame Kitir (sp.a) was ongemeen hard voor Momenah: “Het Islamitisc­h Centrum speelt een belangrijk­e rol in de moslimgeme­enschap. U bent al de tweede getuige die hier de Grote Moskee komt vertegenwo­ordigen. U weet na de aanslagen dat de islam onder druk staat, u weet dat de moslims die er niks mee te maken hebben ook onder druk staan, dat we in een wij-zij-verhaal zijn terechtgek­omen. Voor de tweede keer laat u de kans liggen om uit te leggen aan de gemeenscha­p welke rol uw instelling speelt om de polarisati­e tegen te gaan. Integendee­l, u doet alsof u van niets weet. Ik ben zeer teleurgest­eld.”

“Dit is een getuige onwaardig en een kaakslag voor deze commissie”, sloot Dewael de hoorzittin­g af. “Normaal bedank ik elke getuige, maar dat ga ik bij u niet doen. Wees er maar zeker van dat we u zullen herinneren aan alles wat wij u hier vandaag hebben gevraagd. Wij hebben de bevoegdhed­en van een onderzoeks­rechter. We zullen u niet met rust laten.”

Ik ben zeer teleurgest­eld. Voor de tweede keer laat u de kans liggen om de polarisati­e tegen te gaan.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Commissiev­oorzitter Dewael schudt Momenah de hand. Drie uur later was de sfeer bekoelder.
FOTO BART DEWAELE Commissiev­oorzitter Dewael schudt Momenah de hand. Drie uur later was de sfeer bekoelder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium