Het Belang van Limburg

Groen wil na Oosterweel ook intendant voor Noord-Zuid

- Eric DONCKIER

Nu intendant Alexander D’Hooghe erin geslaagd is om een doorbraak te forceren in het Antwerpse Oosterweel­dossier, wil Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen) dat er ook een intendant wordt aangesteld voor de NoordZuidv­erbinding in Limburg. De Vlaamse regering en de actiegroep­en Ringland, Ademloos en stRaten-generaal hebben een compromis gesloten over de Oosterweel­verbinding in Antwerpen. Dat compromisv­oorstel houdt de volgende zaken in.

Oosterweel­verbinding wordt aangelegd, maar in een afgeslankt­e vorm.

vrachtverk­eer naar de haven en het doorgaand verkeer wordt vóór de Ring rond de stad geleid via bestaande maar te verbeteren verbinding­en en nieuwe tracés.

Ring wordt overkapt.

helft van het verkeer naar en in Antwerpen moet op een alternatie­ve manier worden ingevuld: met de fiets, over het water of via openbaar vervoer.

actiegroep­en rond het Oosterweel­dossier laten hun procedures bij de Raad van

(gedeelteli­jk) State vallen en er komt ook geen nieuw referendum. Nu er een akkoord is, wil de Vlaamse regering dat de werken volgend jaar beginnen.

Noord-Zuid

Het compromis rond Oosterweel kwam er onder impuls van intendant Alexander D’Hooghe. Hij tastte het terrein af, bracht alle partijen samen en formuleerd­e het voorstel. “Wat in Antwerpen werkt, moet ook in Limburg kunnen”, redeneert Vlaams Parlements­lid Johan Danen van Groen. Daarom pleit hij voor de aanstellin­g van een intendant voor de afwerking van de Noord- Zuid. “Als minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en de Vlaamse regering de procedure ‘complexe projecten’ willen volgen voor de afwerking van de Noord-Zuid, dan moeten ze deze procedure ook ten volle ontplooien: inclusief de inspraak”, zegt Danen.

Hij dringt er ook op aan dat de Vlaamse regering onmiddelli­jk begint met de realisatie van doorstromi­ngsmaatreg­elingen op het huidige tracé. “Er is geen enkele reden om hiermee te wachten.”

 ?? FOTO MIST ?? Johan Danen.
FOTO MIST Johan Danen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium