Het Belang van Limburg

Nieuwe wet om kraken sneller aan te pakken

-

De federale meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR zijn na overleg met het kabinet van justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) tot een akkoord gekomen over hoe kraken beter kan worden aangepakt.

In de nieuwe wet, die er komt nadat een huis in Gent gekraakt werd terwijl de eigenares in Vietnam verblijft, wordt de burgerlijk­e procedure die je kan aanspannen tegen krakers versneld en is er een grotere rol voor de vrederecht­er. Kraken wordt ook een klachtmisd­rijf, zodat het strafrecht­elijk beteugeld kan worden als iemand een klacht indient. Na een klacht zal de procureur een procedure kunnen starten om de krakers uit het pand te laten verwijdere­n. Daardoor worden benadeelde­n veel beter beschermd en maken de meerderhei­dspartijen komaf met de juridische grijze zone die nu bestaat rond inbraak, kraken en woonstsche­nnis.

Het akkoord wordt nu vertaald in een wetsvoorst­el, dat eerstdaags wordt ingediend in de Kamer.

- Defensie investeert tot 2030 voor 9,2 miljard euro

De

9,2 miljard euro die de federale regering van nu tot 2030 wil investeren in

Defensie, wordt in een militaire programmaw­et gegoten.

Die programmaw­et vloeit voort uit de strategisc­he visie zoals die door minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) werd ontwikkeld. De geplande investerin­gen slaan op onder meer de vervanging van de F-16’s (3,5 miljard euro), nieuwe fregatten en mijnenjage­rs (2 miljard) en zes drones (0,5 miljard). De Raad van State heeft echter forse kritiek op het wetsontwer­p van Vandeput, aangezien dergelijke investerin­gsplannen op lange termijn helemaal niet thuishoren in een wet. De grondwet bepaalt immers dat begrotinge­n slechts een jaar geldig zijn. “Begrotings­normen voor meerdere jaren kunnen bijgevolg niet in een wet worden geregeld”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium