Het Belang van Limburg

De apotheker komt aan huis

Ook medicatie op voorschrif­t binnenkort online te bestellen

- Jonas MAYEUR

Ouderen die maar moeilijk ter been zijn, maar ook drukbezett­e ouders kunnen hun medicatie straks aan huis laten leveren. De overheid werkt daarvoor een systeem uit in samenwerki­ng met de apothekers. Zo zullen vanaf volgend jaar ook geneesmidd­elen op voorschrif­t online besteld kunnen worden.

BRUSSEL -

De online verkoop van geneesmidd­elen is op dit moment beperkt tot medicijnen waarvoor geen voorschrif­t nodig is. Alleen apothekers met een vergunning mogen die via het internet te koop aanbieden. Maar dat systeem wordt straks uitgebreid. Dat voornemen staat duidelijk in het nieuwe meerjarenk­ader dat minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) gisteren heeft onderteken­d met de apothekers.

De online verkoop komt er omdat patiënten dat willen, zegt Marcel Hermans, voorzitter van apothekers­vereniging Ophaco, die het nieuwe pact mee onderhande­lde. “De vraag komt onder meer van chronisch zieke ouderen die minder mobiel zijn, maar wel om de zoveel tijd voor hetzelfde medicijn naar de apotheek moeten. Maar ook mensen met een drukke job willen graag via het internet geneesmidd­elen kopen.”

Een concrete timing voor de start van de leveringen is er nog niet. Het is de bedoeling dat er volgend jaar een regelgevin­g wordt uitgewerkt. “Daarna kan het snel gaan”, zegt Hermans.

Anders dan schoenen

Minister De Block zelf benadrukt dat de online verkoop niet halsoverko­p kan worden ingevoerd. “Geneesmidd­elen kopen via het internet is helemaal iets anders dan online schoenen kopen”, zegt ze. “Maar apothekers behoren tot de detailhand­el. Ook daar zien ze de evolutie naar het internet.” Dokters en apothekers gebruiken sinds dit jaar elektronis­che voorschrif­ten. Artsen geven nu nog een papieren bewijs mee met een barcode. Ten vroegste eind 2018 komt de volgende stap: dan heeft een apotheker genoeg aan je identiteit­skaart om te weten welke geneesmidd­elen hij moet afleveren. Online bestellen zal sowieso alleen kunnen bij een apotheker met wie je een therapeuti­sche relatie hebt. “Het is belangrijk dat de apotheker weet wie bij hem medicatie bestelt én zijn medische achtergron­d kent”, zegt Hermans. Daarom zal je waarschijn­lijk moeten inloggen met je identiteit­skaart en contactgeg­evens achterlate­n. “Alleen zo kan de apotheker ook advies geven, zoals nu aan de toog gebeurt. Een diabeticus die plots hoestsiroo­p met veel suiker bestelt, moet worden verwittigd van mogelijke problemen.”

 ??  ??
 ?? FOTO MARC GYSENS ?? Apothekere­s Ingrid De Maeyer uit Dilbeek rijdt de medicijnen nu al rond. Noodgedwon­gen, omdat de werken in haar straat de apotheek moeilijk bereikbaar maken.
FOTO MARC GYSENS Apothekere­s Ingrid De Maeyer uit Dilbeek rijdt de medicijnen nu al rond. Noodgedwon­gen, omdat de werken in haar straat de apotheek moeilijk bereikbaar maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium