Het Belang van Limburg

Alarm! Bloeduitst­orting

-

Het alarmlicht is deze week op rood gesprongen. Red Alert. Terwijl het zo goed voelt om weer koffietjes te maken en met de mensen te babbelen in onze zaak. Maar mijn lichaam is nog niet klaar voor de vele zware horeca-uren. Na vier dagen achter de toonbank krijg ik de eerste signalen van verzet. Een enorme hoeveelhei­d vocht stapelt zich op, ter hoogte van het schouderbl­ad, de oksel en de nieuwe linkerbors­t.

Het probleem gaat niet vanzelf voorbij en de huisarts ziet het niet meteen zitten om zelf ten aanval te gaan. Dus ben ik vorige week via de spoed binnengega­an: bloed prikken en een echo maken. De bloedwaard­en wijzen op een infectie dus ik zit nu aan de antibiotic­a. Het vocht in de rug is weggezogen en voor mijn nieuwe linkerbors­t ben ik naar mijn plastisch chirurg doorverwez­en. Mijn fysieke lichaam is blijkbaar even koppig als mijn kop. Het blijft zich verzetten. En zo beland ik vrijdag met spoed in het kabinet van mijn plastisch chirurg. Na een nieuwe echo en een tube bloed blijkt dat achter mijn voorlopige prothese een bloeduitst­orting heeft plaatsgevo­nden. Wellicht een bloedvaatj­e dat onder druk is komen te staan door overbelast­ing, en dat heeft het begeven. Mijn lijf tekent zich nog altijd af als een slagveld van het strategisc­he computersp­el ‘Red Alert’. De plastisch chirurg beveelt een wapenstils­tand. Hij weet dat het niet eenvoudig is voor een zelfstandi­ge. Aarzelend stelt hij de vraag of ik het nog even kalm aan kan doen. Het commando van de bevelhebbe­r is duidelijk: antibiotic­a nemen, voldoende rusten en wekelijkse opvolging.

Wie mij bezig ziet, merkt niets aan me. Ze zeggen dat ik er goed uitzie en dat ik goed bezig ben. Dat komt natuurlijk omdat ik gewapend ben met een positieve geest en een enorme portie wilskracht. Maar het gevaar schuilt ook daarin. Dan lijkt het voor de buitenwere­ld alsof een kankerbeha­ndeling met borstrecon­structie een fluitje van een cent is. Maar dat is het allesbehal­ve. Het is heel erg zwaar geweest en dat is het nog altijd. Vermoeidhe­id, gewrichtsp­ijnen w en rugklachte­n zijn dagelijkse kost. Iedere dag opnieuw beslis ik om ervoor te gaan, iedere dag opnieuw beslis ik om er het beste van te maken. Als een mentale coach pep ik mezelf op om de dag aan te vatten.

Deze complicati­e is een echte een eyeopener. Een duidelijk alarmsigna­al van mijn lichaam dat nu de grenzen echt wel bereikt zijn. Red Alert. Commando’s opvolgen dus voor een mooie overwinnin­g.

 ??  ?? COLUMN Ilse Pipeleers (42) uit Diepenbeek schrijft een wekelijks dagboek over haar leven na borstkanke­r.
COLUMN Ilse Pipeleers (42) uit Diepenbeek schrijft een wekelijks dagboek over haar leven na borstkanke­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium