Het Belang van Limburg

“Rechten, ballroom en zwaardvech­ten”

- Caroline VANDENREYT

“Wat ik mis van Brazilië? Mijn familie, vrienden, het eten. En het weer, absoluut”, komt rechtenstu­dent Humberto Pinto (20) uit Sao Paulo de oude gevangenis binnengelo­pen. In een dikke jas, de wollen sjaal stevig geknoopt, op een moment dat wij ons al optimistis­ch wagen aan de eerste terrasjes. “Ik heb voor België gekozen omdat jullie in het hart van Europa liggen. Van Hasselt had ik wel nog nooit gehoord, nee. Wel van friet en het feit dat jullie land in twee delen is opgesplits­t”, zegt de jonge Braziliaan. Een heel academieja­ar studeert hij rechten aan de Universite­it Hasselt. “Zodra ik wist dat het België werd, ben ik gaan surfen en deze unief sprak me meteen aan: niet te groot, met een ander onderwijsc­oncept.” Achteraf is het weliswaar even aanpassen geweest: “Hier heb ik veel minder les. Prettig? Euh, eigenlijk niet: dat betekent meer zelfstudie. In Brazilië kan je gewoon in de les zitten luisteren.” ( lacht)

Moordproce­ssen

Nog 2,5 jaar heeft hij in zijn thuisland te gaan voor hij advocaat is. Het jaartje België mag Humberto niet meetellen. “Maar ik heb het gedaan voor de ervaring, ik wilde zoveel mogelijk leren over justitie in andere landen. Het kan me alleen maar sterker maken als advocaat. Als strafpleit­er. Want dat is mijn droom: moordproce­ssen. Dat is toch het spannendst­e beroep. Schrik? Neen, ik denk dat het eerder de aanklager is die bang moet zijn”, grapt hij.

Ballroom

Het blijft overigens niet bij rechten, intussen zit Humberto ook in de les ballroomda­nsen en zwaardvech­ten.

Een Braziliaan die hier leert dansen? “Ja maar, niet iedereen kan daar dansen. Ik zeker niet, het gaat niet makkelijk. Zwaardvech­ten, een cursus via de unief, gaat me beter af”, klinkt Humberto, die sinds Hasselt zelfs zijn eigen potje kan koken. “Mijn eerste maaltijd? Pasta, het typische studentenm­aal. Maar ik geef toe dat ik de meeste middagmale­n hier in de cafetaria

zit.”

de

cursus

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Humberto Pinto.
Foto TOM PALMAERS Humberto Pinto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium