Het Belang van Limburg

Punch stapt in

Technologi­sche partner van nieuw elektrisch raceprojec­t

- Guido CLOOSTERMA­NS

Jaarlijks gaan er in België gemiddeld 71 arbeidsdag­en per 1.000 werknemers verloren als gevolg van stakingen, zo blijkt uit een analyse van het Duitse onderzoeks­instituut WSI. Ons land staat daarmee op de vierde plaats. Frankrijk is wereldkamp­ioen met 123 dagen, gevolgd door Denemarken (122) en Canada (79). In België is de trend wel dalend.

Voor geavanceer­de autosport moeten we straks niet meer naar een van de grote autolanden. De toekomst van de autosport begint vandaag in Limburg. Het Truiense bedrijf Punch Powertrain bouwde mee aan de Formulino E elektrisch­e racewagen die gisteren in Genève werd voorgestel­d. “Hopelijk komt er op termijn ook een echte competitie met onze auto”, aldus initiatief­nemer Thierry Deflandre. Elektrisch autoracen wint aan popularite­it. Voorlopig is s die die popun popularite­it nog beperkt en enigszins enigszins kunstmatig, maar als het het van een consortium­m van vijf vooral Belgische ondernemin­gen afhangt, komt daar straks veranderin­g in..

De vijf bedrijven – – Punch Powertrain, Dallara alAutomobi­li, Pros ProSpeed, HERONsport­s en en ACT – hebben gisteren ren in in Genève een betaalbare­e elektriest­eld elektrisch­e racewagen voorgestel­d die die de de aanzet moet geven voor or een een volletiti volledig nieuwe junior racecompet­itie met elektrisch­e eenzitters. Initiatief­nemer Thierry Deflandre, voormalig directeur van Circuit Zolder en via zijn bureau ACT organisato­r van activiteit­en die verband houden met elektrisch racen, ziet met de lancering van de Formulino E een droom in vervulling gaan. “De bedoeling van de Formulino E is om een betaalbare elektrisch­e eenzitter op de markt te brengen waarmee jonge piloten hun eerste stappen kunnen zetten in de autosport. Buiten de Formule E bestaat er immers nog niets in die richting.” De partners die de Formulino E hebben gebouwd hopen dat de eerste elektrisch­e racewagens vanaf eind dit jaar geproducee­rd kunnen worden. De auto zal zo’n 80.000 euro kosten. “In eerste instantie hopen we de auto te verkopen aan raceschole­n en -promotoren”, aldus Deflandre. “Maar het zou mooi zijn moest er ook een laagdrempe­lige elektrisch­e racecompet­itie

competitie uit uit groeien, groeien, onder onder hethet dure dure Formule Formule E-kampioensc­hap.E k i h VergelijkV het met de F2 ten opzichte van de F1.” Deflandre wil dit jaar twintig auto’s verkopen.

Punch

Een belangrijk deel van de technologi­e van de Formulino E werd ontwikkeld door het Truiense bedrijf Punch Powertrain. De Italiaanse producent van racewagens Dallara leverde het onderstel en het koetswerk, Punch ontwikkeld­e de hele aandrijfli­jn, bestaande uit motor en batterij. “Dat was een serieuze uitdaging”, legt Saphir Faid uit, bij Punch Powertrain verantwoor­delijk voor R&D. “Want we wisten van bij het begin dat een gestandaar­diseerd product nooit zou werken. De uitdaging bestond er met name in de combinatie van elektromot­or, transmissi­e en batterij zo compact te maken dat ze kon gemonteerd worden in een ongewijzig­d chassis van een eenzits racewagen. De auto die we in Genève tonen, verschilt dus uiterlijk niet van het origineel.” De ontwikkeli­ng van een compacte aandrijfli­jn was niet de enige uitdaging. “De Formulino E is ook op vlak van rijeigensc­happen en prestaties helemaal gelijk aan het origineel. Bovendien weegt hij slechts 600 kilogram”, legt Faid uit. De auto haalt een topsnelhei­d

We bouwen een betaalbare elektrisch­e eenzitter waarmee jonge piloten hun eerste stappen kunnen zetten in de autosport

Thierry DEFLANDRE

 ?? FOTO HBVL ?? Punch maakt de aandrijfli­jn (inzet links) van de Formulino E racewagen.
FOTO HBVL Punch maakt de aandrijfli­jn (inzet links) van de Formulino E racewagen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium