Het Belang van Limburg

Duurzaamst­e kmo-gebouw van Europa komt in Bilzen

-

Volgende week gaat de in de grond. Dan begint bouwbedrij­f Heijmans in Bilzen aan het nieuwe gebouw van het energiestu­diebureau Encon. Het moet meteen het duurzaamst­e kmo-gebouw van Europa worden. De totale investerin­g bedraagt zo’n 3,5 miljoen euro. Bij Heijmans in Bilzen, straks eigendom van de grootste Belgische bouwgroep Besix, zijn ze apetrots. “Als je weet dat Encon het duurzaamst­e kmo-kantoorgeb­ouw van Europa wil bouwen, dan weet je ook dat de bouw ervan geen standaardo­pdracht is”, zegt Herman Sauwens, gedelegeer­d bestuurder van Heijmans. “Het is een uitdagend dossier, en dat is nog een understate­ment. We zijn dan ook fier dat we deze veeleisend­e, ambitieuze opdracht hebben weten binnenhale­n. Bovendien worden we straks buren”, zegt Sauwens nog. “Daardoor is er bijzonder weinig transport van mensen en materieel nodig om dit gebouw te realiseren. Dat maakt het nog duurzamer.” De werken zullen volgende week beginnen. De oplevering van de ruwbouw wordt verwacht tegen oktober 2017. Daarna volgt nog de installati­e van verwarming, verluchtin­g en verlichtin­g. De definitiev­e oplevering is voor begin volgend jaar.

Living Lab

In totaal investeert Encon zo’n 3,5 miljoen euro in het project dat de naam Infinity meekreeg. “Het wordt dan ook veel meer dan een kantoor”, zegt projectver­antwoordel­ijke Kevin Schrijvers. “We gaan van ons nieuw hoofdkanto­or een ‘living lab’ maken, een showroom van de best beschikbar­e technieken op vlak van energie en duur-

schup

architect Nico MULLENS zaamheid.”

Encon is het uiteraard aan zichzelf verplicht om een zo energiezui­nig mogelijk gebouw neer te zetten. “Maar we gaan een stuk verder dan dat”, legt CEO Robin Bruninx uit. “Ons nieuw gebouw zal beantwoord­en aan zowel de Europese als Amerikaans­e duurzaamhe­idsnormen. Die gaan een stuk verder dan enkel energie. Ook met comfort, gebruikte materialen, gezondheid en bestrijdin­g van lichtvervu­iling moet er rekening worden gehouden”, zegt Bruninx. Hij maakt zich daarom sterk dat het nieuwe hoofdgebou­w van Encon één van de duurzaamst­e van Europa zal zijn.

Architecte­n van dienst zijn Jeroen Maesen en Nico Mullens van het Hasseltse bureau MaMu. “Een dergelijk project vraagt vooral extra studiewerk”, zegt Mullens. “Voor iedere oplossing die we voorstelle­n, moeten we kunnen bewijzen dat het de beste oplossing is. Dat maakt het allemaal niet evident.”

Voor iedere oplossing die we voorstelle­n, moeten we kunnen bewijzen dat het de beste oplossing is

 ?? FOTO MAMU ?? Het gebouw in Bilzen zal uitblinken in duurzaamhe­id. Begin volgend jaar moet het afgewerkt zijn.
FOTO MAMU Het gebouw in Bilzen zal uitblinken in duurzaamhe­id. Begin volgend jaar moet het afgewerkt zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium