Het Belang van Limburg

“Geen andere regels voor Uber”

-

Minister Weyts wil Uber in Vlaanderen legalisere­n en zelfs een prominente plaats geven naast De Lijn. ACVTransco­m gaat ervan uit dat minister Weyts geen oneerlijke concurrent­ie en sociale dumping wil organisere­n. We gaan er ook vanuit dat de minister Uber zal onderwerpe­n aan dezelfde regels als alle andere spelers in het personenve­rvoer.

Dit betekent onder meer dat de voertuigen waarmee Uber zijn diensten wil aanbieden, gelijkgest­eld worden met de bussen en taxi’s en meerdere keren per jaar worden onderworpe­n aan een technische keuring. Uber-chauffeurs moeten ook gedekt zijn door een speciale beroepsver­zekering en een echte arbeidsove­reenkomst krijgen. Daarnaast moeten ze een medische controle ondergaan op regelmatig­e tijdstippe­n en beschikken over een rijbewijs met medische schifting.

Hun voertuigen moeten een vergunning hebben en daarvoor een jaarlijkse retributie betalen aan de gemeente of het gewest. Uiteraard zal Uber lid worden van een van de Belgische werkgevers­federaties om zo met de vakbonden te kunnen overleggen over minimale en betere loon- en arbeidsvoo­rwaarden. Ze zullen netjes hier belastinge­n betalen en de inkomsten niet langer via een fiscale constructi­e in Nederland kanalisere­n naar een rekening van Travis Kalanick op de Kaaimaneil­anden. En de Belgische inspectied­iensten en de fiscus kunnen het bedrijf controlere­n en alle gegevens die ze nodig hebben, opvragen.

Jan SANNEN, sectorvera­ntwoordeli­jke

ACV-Transcom

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium