Het Belang van Limburg

“Slimmer dan voor de winterstop”

Ruslan Malinovsky­i scoorde al zeven keer in tien Europese matchen

- Roger COX

Ruslan MALINOVSKY­I Wij hebben zeker niet minder kwaliteit dan Dnipro. En die hebben dankzij hun samenhorig­heid ook de finale van de Europa League gehaald

Tien selecties, zeven doelpunten, eentje om de 104 minuten. Voor een middenveld­er zijn het formidabel­e Europese statistiek­en. Sinds hij zijn comeback heeft gemaakt na zijn knieblessu­re, is Ruslan Malinovsky­i echter ook in de Jupiler Pro League ontploft. Tegen Club Brugge, AA Gent en Westerlo was hij goed voor twee goals en drie assists. Met dank aan een fenomenale traptechni­ek. Smukt hij die cijfers vandaag nog wat op? “Bijzaak”, haalt de sympathiek­e Oekraïner de schouders op. “Ik hoef niet te scoren. Als we vrijdag maar in die trommel zitten.” 2-5, bij Gent krijgen coach Hein Vanhaezebr­ouck en doelman Kalinic nog nachtmerri­es, als ze terugdenke­n aan de heenmatch in de achtste finales van de Europa League. Met een pegel van een vrije trap en een scherp aangesnede­n hoekschop speelde Malinovsky­i de eerste viool. Het heeft er alle schijn van dat hij zijn traptechni­ek tijdens zijn lange revalidati­e nog heeft geperfecti­oneerd. Malinovsky­i: “De basis heb ik destijds gelegd in de Academie van Shakhtar Donetsk. Daar hadden ze een speciale trainer voor stilstaand­e fasen. Hier in Genk werk ik daar verder aan. Standaards­ituaties zijn in het moderne voetbal heel belangrijk. In de laatste dagen voor een wedstrijd blijven ik en een paar medemaats nog wat na. Dan proberen we een aantal varianten van vrije trappen en corners uit. Niet te veel, je mag je spieren niet overbelast­en. Maar het werpt wel zijn vruchten af en dat doet deugd.”

Vroegere niveau

Malinovsky­i heeft sinds jaar en dag een koppel dijen om u tegen te zeggen. Maar ook zijn bovenlicha­am is een spierbunde­l. In duels zet je de 23-jarige middenveld­er niet zomaar opzij. Bovendien trapt hij tegenwoord­ig met nog meer risico en nog meer kracht dan voorheen al het geval was. “Dat heeft ook met de moderne ballen te maken. Als je voluit trapt, weet je niet altijd waar die naartoe vliegen. Maar als je ze goed raakt, kan je ze wel een vreemde curve meegeven. Zoals op de PlayStatio­n. Neem die hoekschop van vorige week. Eenmaal de doelman gepasseerd, viel de bal pijlsnel. Precies op het hoofd van Colley.” “Lieven Maesschalc­k, bij wie ik een stuk van mijn revalidati­e heb afgewerkt, heeft me op het hart gedrukt dat ik voor en na de trainingen spierverst­erkende oefeningen moet doen. Voor we het veld opgaan, ben ik een 20-tal minuten bezig in de fitness. Opwarming. Als de groepstrai­ning afgelopen is, stretch ik nog. Ik voel er me goed bij. Ik ken spelers die een gelijkaard­ige blessure hebben gehad als ik, maar die hun vroegere niveau nooit nog gehaald hebben. Omdat ze die extra training niet nodig vonden.”

Beste driehoek

Door de comeback van Malinovsky­i en de ontbolster­ing van Berge kan Pozuelo een rij hoger spelen. Het Genkse middenveld draait momenteel op volle toeren. De beste driehoek van het land, wordt wel eens gezegd. Malinovsky­i: “We hebben nu meer opties dan in het verleden. Berge is een verschrikk­elijk sterke vent. Dat wordt een topper. En de kwaliteite­n van Pozo moet ik niet in de verf zetten. Ik speel graag met hem. Maar ik zou de andere jongens tekortdoen, als ik hen niet zou vernoemen. We voetballen nu slimmer en met meer focus dan voor de winterstop. Vooral defensief zijn we gegroeid, we slikken een pak minder doelpunten.”

Dnipro achterna

Malinovsky­i’s landgenote­n van Dnipro Dnipropetr­ovsk bereikten in 2015 de finale van de Europa League. Ook Kanarie Roman Bezus was erbij. Kan Genk die stunt evenaren? Anders geformulee­rd: is het huidige Genk even sterk als het toenmalige Dnipro?

“Ik herinner me dat niemand het toen voor mogelijk hield dat Dnipro de finale zou halen. Maar het gebeurde toch. De belangrijk­ste reden: alle neuzen stonden in dezelfde richting en de coach wist het maximum uit zijn groep te halen. Ik denk niet dat wij minder kwaliteite­n hebben. Ook wij knokken allemaal voor mekaar. Maar laat ons nog maar zwijgen over die finale. Ik ga het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is.”

Binnenskam­ers andere taal

Verstandig­e taal. Gent-coach Hein Vanhaezebr­ouck predikt nochtans dat zijn ploeg minder dan 0 procent kans heeft om zich nog te kwalificer­en. Malinovsky­i: “Dat is praat voor de media en voor de fans. Ik zou dat in zijn plaats ook zeggen. Maar geloof me, binnenskam­ers wordt er andere taal gesproken. ‘Wat Genk kan, kunnen wij ook. Als zij vijfmaal kunnen scoren, kunnen wij dat ook’. We moeten dus op onze hoede zijn. Een goede communicat­ie wordt donderdag belangrijk. We moeten allemaal hetzelfde doel nastreven. Als we op twee gedachten hinken, maken we het onszelf alleen maar moeilijk.”

 ??  ??
 ??  ?? Teller staat op 15.500 tickets Gisteravon­d hadden 15.500 fans een ticket gekocht, inclusief 880 bezoekers. Vandaag zijn vanaf 17 uur de loketten geopend voor thuisfans. Tickets kosten dan 25 en 30 euro, kinderen (-16) betalen de helft. Online kan je...
Teller staat op 15.500 tickets Gisteravon­d hadden 15.500 fans een ticket gekocht, inclusief 880 bezoekers. Vandaag zijn vanaf 17 uur de loketten geopend voor thuisfans. Tickets kosten dan 25 en 30 euro, kinderen (-16) betalen de helft. Online kan je...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium