Het Belang van Limburg

Een wedstrijd als een ander

-

‘Geen wedstrijd als een ander’, luidde de titel precies een week geleden in deze krant. Waarbij het duel tussen twee Belgische teams in de Europa League in al zijn facetten belicht werd.

Zeven dagen later mag, nee moet, die

‘G’ weg. KRC Genk moet de

terugmatch tegen AA Gent benaderen alsof er geen heenmatch geweest is. De score bij de aftrap bedraagt 0-0 en niet 5-2.

Er is geen voorsprong die op de nagelnieuw­e grasmat moet verdedigd worden. Alvast niet in de hoofden van de Genkse spelers. Coach Albert Stuivenber­g gaf het ook al aan op de persconfer­entie, de grootste vijand luistert naar de naam Twijfel. Hinken op twee gedachten kan een team verscheure­n.

Dat moest PSG-coach Emery vorige week aan den lijve ondervinde­n. Het was niet de bedoeling om na de 4-0 in Parijs zo laag te spelen in Camp Nou. Maar het gebeurde wel: enkele spelers liepen vooruit, de rest achteruit. Met alle gevolgen van dien.

De stunt van Barcelona zal Stuivenber­g helpen in de voorbereid­ing van zijn match. Het gevaar dat zijn team de return tegen AA Gent onderschat, is bovendien klein. De jeugdige Genkse kern telt weinig zwevers, de honger naar een topaffiche in de kwartfinal­es van de Europa League is enorm.

Het blijft bijzonder jammer dat deze getalentee­rde spelersgro­ep de stijgende vorm niet kan etaleren in play-off 1. Precies daarom moet de Europa League voor extra zuurstof zorgen. Hoe je het ook draait of keert, hoe zwaar het nog te volgen parcours er ook mag uitzien: bij kwalificat­ie donderdaga­vond heeft Racing puur statistisc­h 25% kans op een Europese finale. De jongste zes seizoenen is het Braga en Dnipro ook gelukt om de eindstrijd te halen, het zijn twee clubs die zeker niet groter of kapitaalkr­achtiger zijn dan KRC Genk.

Met andere woorden: dromen mag. De Europese campagne moet tegelijker­tijd een stimulans vormen in de vermaledij­de play-off 2. De honger en ontbering in de ‘kerker’ - dixit Hein Vanhaezebr­ouck - moet overwonnen worden om kans te maken op een nieuw Europees avontuur volgend seizoen. Of Racing moet straks op woensdag 24 mei in Stockholm de finale van de Europa League winnen. Dan is het zeker van een ticket voor de groepsfase van de Champions League. Smiley.

In elk geval: wedstrijd 51 van het seizoen wordt vanavond geen tussendoor­tje. Gelukkig hebben ook de Genkse supporters dat begrepen en zijn ze bereid om vanavond met meer dan 15.000 voor de eerste échte Europese topavond van het seizoen te zorgen. Ook al liep hun favoriete team play-off 1 mis, de prestaties in Europa verdienen deze massale steun.

Het blijft bijzonder jammer dat deze getalentee­rde spelersgro­ep de stijgende vorm niet kan etaleren in play-off 1. Precies daarom moet de Europa League voor extra zuurstof zorgen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium