Het Belang van Limburg

Politie en douane pakken samen onbetaalde boetes aan

Extra mobiele teams opnieuw inzetbaar na terreurdre­iging

- Phillip PERGENS

De voorbije dagen viel de aanwezighe­id van de dienst Douane en Accijnzen in het straatbeel­d op. De politie doet nu steeds meer beroep op douaniers om onbetaalde boetes te innen. Die douaniers kunnen helpen omdat ze sinds deze maand geen bijstand meer moeten verlenen in de Haven van Antwerpen in kader van de terreurbes­trijding. Alleen al deze week hielden de lokale politiezon­es samen met de mensen van Douane en Accijnzen grote controles in onder meer Maasmechel­en en Bree. Dat leidde tot de vondst van zo’n 600 cannabispl­anten in een bestelwage­n in Boorsem en de arrestatie van een agressieve wanbetaler op de grens van Bree met Bocholt. De douaniers lijken prominent aanwezig. “Dat is het gevolg van meer gezamenlij­ke acties met politiedie­nsten en acties met de nummerplaa­tscanner. Daarbij worden meerdere dienstvoer­tuigen en de motorrijde­rs ingezet”, legt Francis Adyns, woordvoerd­er van FOD Financiën uit. Door het scannen van de wagens willen de controleur­s hardleerse automobili­sten die nog openstaand­e penale boetes hebben uit het verkeer halen. “De motards zetten wanbetaler­s aan de kant om de geldsommen alsnog te innen.”

Dat er veel douaniers kunnen deelnemen aan de acties, heeft ook een reden. “Sinds maart is de bijstand van de mobiele teams in de Antwerpse haven in kader van de terrorisme­bestrijdin­g niet meer nodig. Zo kan het personeel zijn gewone taken weer opnemen. Iets waarvoor ze maandenlan­g geen tijd hadden”, aldus Adyns.

Verkeersbe­lasting

Ook de mobiele ploegen van de Vlaamse Belastingd­ienst worden door lokale korpsen ingezet. De politie Limburg Regio Hoofdstad hield dinsdag nog een gecombinee­rde verkeersac­tie waarbij de Vlaamse Belastingd­ienst, die niet bij de douane hoort, focuste op onbetaalde verkeersbe­lastingen. Dat leverde 20.000 euro op, afkomstig van 34 wanbetaler­s. De agenten, die ook een drugshond inzetten, schreven nog 65 onmiddelli­jke inningen uit voor tal van overtredin­gen. Van gsm-gebruik achter het stuur tot het niet dragen van de gordel. Tot slot waren er nog acht pv’s voor onder meer drugs in het verkeer.

 ?? Foto PPN/KH ?? Nu ze niet meer worden ingezet in de strijd tegen terreur, doet de politie steeds meer beroep op douaniers. Ook de belastingd­ienst wordt ingezet.
Foto PPN/KH Nu ze niet meer worden ingezet in de strijd tegen terreur, doet de politie steeds meer beroep op douaniers. Ook de belastingd­ienst wordt ingezet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium