Het Belang van Limburg

“Onaanvaard­baar dat hij ons racisten noemt”

N-VA eist ontslag Cucchiara als voorzitter­r Nieuw Dak

- Chris NELIS

N-VA Genk wil dat Alessandro Cucchiara (Pro Genk) opstapt als voorzitter van sociale woonmaatsc­happij Nieuw Dak en dat hij zijn publieke verontschu­ldigingen aanbiedt. Aanleiding is een post op Facebook waarin Cucchiara de N-VA een sluwere versie van een andere racistisch­e partij noemt. Cucchiara zelf weigert op te stappen of zijn excuses aan te bieden. “En maar zagen dat allochtone­n zich niet Belg genoeg voelen, maar op hetzelfde moment komt de N-VA met het voorstel dat alleen kinderen met beide Belgische ouders Belg kunnen zijn”, schrijft Cucchiara op zijn facebookpr­ofiel. En voorts: “Om dan achteraf zeker te klagen dat er te veel buitenland­ers zijn? Laat die maskers vallen, de N-VA is gewoon een sluwere versie van die andere racistisch­e partij. Wat gaat N-VA Genk vertellen tegen de mensen hier? Hoeveel van jullie zouden met deze regel geen Belg geweest zijn? Ik dus niet, mijn ouders hebben de Italiaanse nationalit­eit.”

Jos LANTMEETER­S Fractielei­der N-VA Genk Volgens Jos Lantmeeter­s, fractielei­der van N-VA in Genk, geeft Cucchiara hiermee niet alleen een foute voorstelli­ng van de feiten, maar gebruikt hij ook opruiende taal. “Het is onaanvaard­baar dat hij de N-VA racistisch noemt. Daarom eisen we donderdaga­vond tijdens de gemeentera­ad zijn ontslag als voorzitter van sociale woonmaatsc­happij Nieuw Dak. Bovendien willen we dat hij zijn onwaarhede­n recht ht zet zet enpublieke­lijken publiekeli­jk zijn verontschu­ldiging uldiging aanbiedt.” aanbiedt.” Dat is Cucchiarai­ara niet niet van van plan. plan. “Waarom moet et ik ik opstappen opstappen ofof mij verontschu­ldigen?uldigen? Ik Ik heb heb niet niet gezegd dat de partij partij racistisch­racistisch is. is. Wel dat het voorstel orstel van van die die partij partij dat is. Dat voorstel oorstel maakte maakte ooit ooit deel uit van het zeventigpu­ntenprozev­entigpunte­nprogramma van Vlaams Vlaams Belang. Belang. Als Als ze het daar niet t mee mee eens eens zijn, zijn, moet moeten ze maar het tegendeel tegendeel bewijzen. bewijzen. Bovendien is mijn mijn profiel profiel op op Faceijk Facebook persoonlij­k en en niet niet dat dat van van de de voorzitter van Nieuw Nieuw Dak. Dak. In In die die functie heb ik mij mij nooit nooit uitgesprou­itgesproke­n over N-VA.” A.” Burgemeest­er Wim Wim Dries Dries (CD&V) zegt dat dat Cucchiara Cucchiara niet ontslagen n zal zal worden: worden: “Hij is een jong ng raadslid raadslid met een kritisches­che memet mening. Ik zal met hem hem een gesprek voeren voeren over zijn taakk als als voorzitter en zijn zijn maatschapp­elijke ijfunctie. De De kantjes er watat afvijlen, zeg maar.”

We willen dat hij zijn onwaarhede­n recht zet en publiekeli­jk zijn verontschu­ldiging aanbiedt

 ??  ??
 ?? Foto CN ?? Alessandro Cucchiara: “Ik heb niet gezegd dat de partij racistisch is. Wel dat het voorstel van die partij dat is.”
Foto CN Alessandro Cucchiara: “Ik heb niet gezegd dat de partij racistisch is. Wel dat het voorstel van die partij dat is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium