Het Belang van Limburg

Runkstse krakers openen maandelijk­s cultuurcaf­é

Alternatie­ve artiesten krijgen podium in kraakpand

- Dirk JACOBS

Bewoners van een kraakpand in de Helipostst­raat in Runkst gaan maandelijk­s hun woning omtoveren tot een zogenoemd kraakcafé. Zo willen ze de eens zo bruisende krakersbew­eging weer nieuw leven inblazen. “We regelen optredens en ook cultuurlie­fhebbers zijn hier thuis”, vertellen initiatief­nemers Jochen Vanbrabant en Marina Kazakova.

Jawel, ook in Hasselt wordt nog gekraakt, al beschouwen de buren in de Helipostst­raat in Runkst de krakers als gewone buren. “Sinds 2004 wonen we al in dit pand en eigenlijk boeit het niemand”, vertelt Marco, een van de vroegere Zeven Dwergen, zoals ook het Hasseltse anarchisti­sche centrum heette dat in 2004 kort het levenslich­t zag. “De jongste jaren bleef het louter bij er verblijven. Van de vroegere ‘volxkeuken’, de doorgeefwi­nkel of optredens was geen sprake meer. Daar willen we veranderin­g in brengen, zeker nu Kunstencen­trum België, dat heel erg van subsidies leeft, het voorlopig met minder moet doen.”

Buren

“Heel wat jonge mensen zijn op zoek naar een plek waar ze kunnen optreden”, weten zowel Jochen Vanbrabant als Marina Kazakova. “Het pand moet een sociaal-culturele vrijplaats worden, een plek waar mensen ook terecht kunnen wanneer ze iets willen beleven. Maandelijk­s willen we er een kraakcafé van maken. In de living komt het café, waar je iets kunt drinken tegen erg democratis­che prijzen. In een andere ruimte richten we een zaaltje in waar je rustig van optredens kunt genieten. Zaterdag starten we ermee, dan zijn er enkele muzikale optredens. Dat zal eenmalig zijn, want we zoeken nog een betere locatie waar we de buren niet storen, al zullen we dat ook nu proberen te vermijden. Onze buren zijn trouwens uitgenodig­d om een pintje te komen drinken. We leven in de allerbeste verstandho­uding. Anders kan je er echt niet zolang blijven. We denken zelfs dat ze blij zijn dat we de boel een beetje onderhoude­n.”

Jee Kast

Op 1 april organisere­n de krakers al een vervolg in de vorm van een poëzieavon­d. “We hebben Jee Kast, Sven Staelens en Miet Robyns al kunnen overtuigen om mee te doen”, vertelt schrijfste­rjournalis­te Marina. “We willen tonen dat onze kunstproje­cten heel verschille­nd kunnen zijn. Zo plannen we zeker ook nog een kunstexpos­itie. Daarvoor leggen we contacten met de kunstenaar­s van Vonk, die in Godsheide actief zijn.”

Wat de meerwaarde is in vergelijki­ng met een traditione­le expo? “Binnen ons kraakcafé kunnen we onze ideeën de vrije loop laten. We zijn niet afhankelij­k van subsidies of winst, en we moeten aan niemand verantwoor­ding afleggen”, legt Vanbrabant uit. “Dat levert authentiek­e, soms ongepolijs­te kunst op.”

Gent

Ondervinde­n de Hasseltse krakers meer weerstand na het nieuws over het Gentse koppel in Vietnam dat niets kan ondernemen tegen de krakers in hun huis? “We zijn vooral boos om het feit dat zij krakers genoemd worden”, zegt Marco. “Het zijn inbrekers. Wij hebben nog nooit een bewoond pand gekraakt. Altijd hebben we ons vooraf grondig geïnformee­rd en meestal ging het om panden die nadien snel afgebroken werden. Dat is kraken, zonder anderen echt schade te berokkenen. Voor hetgeen in Gent gebeurd is, zouden we ons schamen. Wat wij doen is een gebouw dat leegstaat voor langere tijd een zinvolle invulling proberen te geven.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De bewoners van een kraakpand in de Helipostst­raat zijn klaar voor de opening komende zaterdag.
FOTO SERGE MINTEN De bewoners van een kraakpand in de Helipostst­raat zijn klaar voor de opening komende zaterdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium