Het Belang van Limburg

't Eilandje krijgt een nieuwe brug

WERKZAAMHE­DEN GEBEUREN IN TWEE FASEN WEGENS BROEDSEIZO­EN

- Mark DREESEN

Volgende week start De Scheepvaar­t/De Vlaamse Waterweg met werkzaamhe­den aan de kanaaldijk van de Zuid-Willemsvaa­rt in Neeroetere­n. Doelstelli­ng is een nieuwe brug aan te leggen naar het toeristisc­he eilandje, de Oude Zuid-Willemsvaa­rt uit te baggeren en een nieuwe oeververde­diging aan te brengen in het kanaal. Om de fauna in de Zuid-Willemsvaa­rt en het toerisme op 't Eilandje niet te storen, worden de werken in twee fasen uitgevoerd. “De vernieuwin­g van de jaagbrug in Neeroetere­n start met het rooien van tientallen bomen op de kanaaldijk en langs de toegangswe­gen op de heuvels naar de passerelle”, aldus een woordvoerd­er van De Vlaamse Waterweg. “De brug is in 1932 aangelegd voor lijnvrouwe­n en lijnpaarde­n die schepen over de vaart trokken. In 2000 hebben we nog grote herstellin­gen uitgevoerd aan de brug, maar in 2012 zijn er gebreken opgemerkt aan het beton. Met alle instanties hebben we in 2014 besloten om de burg af te breken en te vernieuwen. Dat deden we eerder ook al met de passerelle in Dilsen. Die in Voorshoven renoveren we.”

Lage brug

“Nadat de bomen gerooid zijn, leggen we naast de bestaande passerelle in Neeroetere­n een nieuwe brug aan naar ‘t Eilandje”, aldus De Vlaamse Waterweg. “Er is gekozen om een brug aan te leggen, vlak boven het wateropper­vlak. Zo moeten fietsers niet 3,5 meter bergop om de overkant te bereiken. Onder de nieuwe brug naar 't Eilandje is er geen scheepvaar­t meer mogelijk. Jachten en pleziervaa­rtuigen die willen aanmeren aan de steigers van ‘t Eilandje, zullen dat kunnen via een andere bestaande route in de vaart. Gelijktijd­ig met de aanleg van de nieuwe brug baggeren we de oude vaart uit. Reden is de slib die er is aangespoel­d. We plaatsen in het kanaal ook een nieuwe oeververde­diging. Er komen in de oude vaart twee nieuwe landtongen waar de nieuwe brug van 12 meter lengte op zal rusten. In tegenstell­ing met de huidige passerelle, zal de nieuwe brug bestaan uit twee rijvakken. Eén rijvak is voorbehoud­en voor fietsers en wandelaars. Omdat de brug haaks ligt op de smalle oever, leggen we aan de brug een brede bocht aan zodat auto's makkelijke­r de brug op kunnen rijden. Voor de aanleg van de brug leggen we op 't Eilandje een tijdelijke straat aan in steenslag voor het werfverkee­r. De nieuwe brug zal via het water naar Neeroetere­n vervoerd worden en vanaf het water geplaatst worden. De bestaande passerelle blijft als toegangsbr­ug tot ‘t Eilandje behouden tot de nieuwe brug gebruikskl­aar is. Pas daarna breken we de bestaande passerelle met groot materieel af.”

Broedseizo­en

Omwille van het broedseizo­en zal De Vlaamse Waterweg de werken uitvoeren in twee fasen. Van mei tot en met augustus worden de werken tijdelijk stilgelegd. Het toerisme rond ‘t Eilandje zal geen hinder ondervinde­n van de werkzaamhe­den. Bij het rooien van de bomen, vanaf volgende week, is er wel hinder om op ‘t Eilandje te geraken. Tijdens de grote werkzaamhe­den en bij de aanleg van de nieuwe brug is ‘t Eilandje tijdelijk ontoeganke­lijk. Ook bij de uitvoering van grondwerke­n, de aanbreng van nieuwe funderinge­n en tijdens de asfaltwerk­en is de toegang naar het eiland afgesloten. Bij het afgraven van de hoge bermen aan de passerelle is er eveneens geen verkeer mogelijk naar ‘t Eilandje. Omdat de hoge heuvels verdwijnen krijgt ‘t Eilandje een ander panorama, een breder landschap. Als de nieuwe lage brug er ligt, zullen er nieuwe toegangswe­gen naar de brug voorzien worden. Ook het fietspad op de oever wordt vernieuwd. Gelijktijd­ig worden er nieuwe bomen aangeplant als een laan naar de nieuwe brug. Die brug krijgt een moderne gesloten leuning. Het einde van de werken is voorzien in april 2018.

 ?? Foto MMD
Foto HBVL ?? De bestaande passerelle naar 't Eilandje in Neeroetere­n. Een futuristis­ch beeld van de nieuwe brug, waaronder geen schepen meer zullen kunnen doorvaren.
Foto MMD Foto HBVL De bestaande passerelle naar 't Eilandje in Neeroetere­n. Een futuristis­ch beeld van de nieuwe brug, waaronder geen schepen meer zullen kunnen doorvaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium