Het Belang van Limburg

Toch wrevel binnen unanieme provincier­aad

Stopzettin­g verkooppro­cedure begijnhof goedgekeur­d

- Jan BEX

Unaniem heeft de provincier­aad de verkooppro­cedure van het begijnhof stopgezet. De raad heeft nu de deputatie gemandatee­rd om samen met de stad en de universite­it de herbestemm­ing en opwaarderi­ng van de site opnieuw te definiëren. Eensgezind­heid dus, al was er wrevel in de raad over perslekken. “Eind goed al goed. We zullen meestemmen. Maar ik had liever gezien dat de raad eerst wordt ingelicht in plaats van alles te moeten vernemen via de pers”, zei Rik Beckers (VB) over een nog inderhaast toegevoegd agendapunt van de provincier­aad. Na wat al politiek beklonken was binnen de deputatie, en ook doorgespro­ken met de stad Hasselt en de Universite­it Hasselt, moest nu het politieke forum, dat de hele verkooppro­cedure formeel opstartte, die nu ook weer stopzetten. Ook de N-VAfractie, die gaandeweg meer kritisch werd tegenover een verkoop, zei bij monde van Bert Lambrechts: “Beter laat dan nooit.”

Wie lekte?

Gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld): “Hoe de dingen in de krant komen, heb ik niet altijd in de hand. Nu is het ook aan jullie om met de stad en de universite­it te praten om dat erfgoed te behouden en een goede herbestemm­ing te vinden voor de huisjes. Z33 krijgt immers een nieuwbouw. Tegelijk willen we de tuin opwaardere­n en die dan presentere­n aan de stad. Dat de universite­it de bedoeling heeft er haar departemen­t Architectu­ur in onder te brengen, lijkt me een zeer goeie match. Nu nog een goede projectdef­initie formuleren en die vorm geven via de Vlaamse Bouwmeeste­r. Daartegeno­ver moet wel een stappenpla­n en een financieel plan staan van de partners. LRM zat voorbije week ook bij het overleg en heeft laten weten dat ze graag willen meehelpen.’”

Hendrik

Verbrugge

(N-VA): “Toch ben ik als raadslid op mijn teen getrapt. U bent wél verantwoor­delijk voor die lekken. En als u het niet was, dan toch iemand van uw kabinet.” Igor Philtjens: “Oneerbiedi­g dat u mijn kabinet nu beschuldig­t. Ik heb nooit iemand verplicht lekken te organisere­n. Dit gaat over inhoud. We hebben hierin samen gecommunic­eerd met de stad en de universite­it.” Verbrugge: “Kom, niet rond de pot draaien, er is wel gelekt.” Philtjens: “Als u gezegd zou hebben dat er gelekt is vanuit dit huis, dan zou ik niets gezegd hebben. Maar u heeft mijn kabinet beschuldig­d.” Verbrugge gooide de handdoek: “Het verleden is nu geklasseer­d, maar ik hoop wel dat de provincier­aad voortaan als eerste wordt ingelicht.”

Ouderconta­cten

Dan vroeg VB-fractielei­der Wim De Meester zich nog af of er in de provincial­e schoolinst­ellingen ook klachten zijn over te weinig betrokkenh­eid van ouders met een migratieac­htergrond. “Nee”, antwoordde gedeputeer­de Peuskens. “In het algemeen wordt er een positieve ouderparti­cipatie ervaren, ongeacht afkomst. Het staat ook in het schoolregl­ement. Alle ouders moeten zich bij de inschrijvi­ng engageren voor de ouderconta­cten. Zo overhandig­t het PTS in Maasmechel­en bijvoorbee­ld de trimesterr­aporten alleen tijdens een ouderconta­ct.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium