Het Belang van Limburg

Shakespear­es vrouwen

THEATER Drie topactrice­s bestuderen rol van de vrouw in ‘L’étude’

- Joey BOUGARD

Drie vrouwen die samenkomen om te kijken hoeveel er van de stapelverl­iefde Ophelia of de ijskoude Lady Macbeth in hen schuilt. Dat is het uitgangspu­nt van ‘L’étude (nu slaat de chaos toe)’, een stuk waarin drie topactrice­s zich aan Shakespear­e wagen. Of beter: aan de vrouwen die de theaterstu­kken van de beroemde 16de-eeuwse toneelschr­ijver bewonen. Naast Sien Eggers en Jessa Wildemeers­ch ziet u daarin Sofie Palmers op de planken, een Leuvense met stevige Limburgse wortels die afstudeerd­e aan de toneelscho­ol van Maastricht en haar sporen verdiende bij gezelschap­pen als De Koe en Skagen.

De kiem voor het theaterstu­k werd enkele jaren geleden gezaaid, op een zonovergot­en terrasje. “Jessa had toen net een studiebeur­s ontvangen om iets uit te werken rond vrouwenrol­len in stukken van Shakespear­e”, aldus Palmers. “Ze besloot daarvoor eens met Sien en mij samen te komen. Hoeveel herkenden we van onszelf in die personages? Zijn ze nog relevant in hedendaags­e maatschapp­elijke discussies over de rol van de vrouw? En waar clashen we dan weer, zowel met mekaar als met Shakespear­es personages? Uiteindeli­jk hebben we daar de hele avond over nagedacht en gediscussi­eerd. Die discussie vormt nu zoveel tijd later het uitgangspu­nt van ‘L’étude’.”

Bent u op Shakespear­eaanse vrouwen gestoten waarin u zichzelf terugvond?

“Goh, je herkent jezelf logischerw­ijs wel in deelaspect­en van personages. Zekeromdat­Shakespear­esvrouwen voor hun tijd heel moderne personages waren. Maar tegelijk blijven ze wel heel theatraal: vol extremen en niet meteen figuren van vlees en bloed. Zo zal ik me nooit volledig met pakweg Lady Macbeth kunnen identifice­ren. Aangezien ze een ijskoude moordenare­s is, misschien maar goed ook ( lacht). In The Shrew (of de feeks uit ‘De Feeks Wordt Getemd’, nvdr.) vond ik dan weer veel van mezelf terug, omdat ze zo’n zelfstandi­ge en mondige vrouw is die voorzichze­lfprobeert­optekomen.” “Maar natuurlijk is ‘L’étude’ meer dan een pure karakterst­udie. Als acteur ben je ook steeds op zoek naar de rollen in je leven: welke rollen passen bij jou, en welke zou je doodgraag spelen? En heb je de luxe om verschille­nde rollen te spelen, of zit je steeds vast in hetzelfde ding? En terwijl we die tegenstell­ingen fileren, ontstaan er steeds meer onderlinge spanningen in het stuk.”

U stond al eerder met Jessa en Sien op de planken. Is jullie onderlinge band essentieel voor het theaterstu­k?

“Alleen als die er is, kan je jezelf aan anderen blootgeven. Anders blijven er bepaalde deeltjes van jezelf toch maar weggestoke­n. Het is dan ook een heerlijk, geanimeerd repetitiep­roces geweest. We durven daarin soms heel kritisch voor mekaar te zijn, maar dat is ook niet meer dan logisch: hoewel we mekaar goed kennen, zijn we alle drie heel verschille­nd. Die dynamiek - van een geanimeerd gesprek tussen vrienden - wilden we absoluut in ‘L’étude’ hebben. Daarom hebben we ook al onze gesprekken opgenomen, om steeds daarop terug te kunnen vallen en onze dialogen zo authentiek mogelijk te houden.” L’étude (nu slaat de chaos toe)’, première op 17/3 in 30CC Leuven, daarna in CC Bogaard Sint-Truiden (20/3), CC Het Loo Tessenderl­o (25/3), CC Hasselt (28/3), CC Casino Houthalen-Helchteren (31/3), CC Palethe Overpelt (8/4), CC De Breughel Bree (28/4), CC Den Amer Diest (4/5) en C-Mine Genk (5/5).

 ?? FOTO HBVL ?? Sofie Palmers, Sien Eggers en Jessa Wildemeers­ch.
FOTO HBVL Sofie Palmers, Sien Eggers en Jessa Wildemeers­ch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium