Het Belang van Limburg

Huiszoekin­g bij bisdom na klacht over misbruik door diaken

-

Bij het bisdom in Hasselt is gisterenmo­rgen een huiszoekin­g uitgevoerd. Daarbij zouden de speurders documenten hebben meegenomen. De huiszoekin­g gebeurde in het onderzoek naar “mogelijk grensovers­chrijdend gedrag tegen minderjari­gen” door de geschorste diaken J.J. (55) uit Heusden-Zolder. Twee slachtoffe­rs dienden een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling in.

HEUSDEN-ZOLDER - In het kader van het onderzoek naar ‘mogelijk grensovers­chrijdend gedrag tegen minderjari­gen’ door de geschorste diaken J.J. (55) uit Heusden-Zolder is gisterocht­end een huiszoekin­g uitgevoerd in het gebouw van bisdom Hasselt. De huiszoekin­g is het gevolg van een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling die twee personen indienden bij de onderzoeks­rechter. In december hadden de twee ook al klacht ingediend bij het Opvangpunt Misbruik in de Kerk. De speurders zouden gisteren enkele documenten hebben meegenomen.

De hele affaire kwam aan het licht anderhalve maand nadat J.J. tot diaken werd gewijd. Op 10 december had hij in deze krant nog laten optekenen dat hij priester wilde worden. Wellicht heeft die aandacht ertoe geleid dat de twee naar het Opvangpunt Misbruik in de Kerk stapten waarna het bisdom in Hasselt op de hoogte werd gebracht. Na een gesprek met de man besloot de bisschop dat er “voldoende elementen” waren om hem meteen als diaken te schorsen en hem van zijn pastorale taken te ontheffen. Het bisdom bracht ook het Limburgse parket op de hoogte, waarna zij een onderzoek startten. J.J. zou voor zover bekend nog niet door de politie zijn verhoord over de feiten.

De twee die klacht indienden, zijn inmiddels volwassen en stonden op “de rand tussen minderjari­gheid en meerderjar­igheid” toen de feiten zouden hebben plaatsgevo­nden in de periode 2001-2003. J.J. was toen directeur van het Sint-Franciscus­college in Heusden. Zowel het college als het Katholiek Onderwijs Vlaanderen hebben wel nooit een formele klacht over de man ontvangen. Na het bekendrake­n van het nieuws werd J.J. preventief geschorst als coördinere­nd directeur van de katholieke scholengem­eenschap De Heide. Er loopt tegen hem een tuchtonder­zoek.

 ?? FOTO SM ?? Het gebouw van het bisdom, aan het Vrijwillig­ersplein in Hasselt.
FOTO SM Het gebouw van het bisdom, aan het Vrijwillig­ersplein in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium