Het Belang van Limburg

600.000 euro uitgekeerd voor schade door steenmarte­rs

Natuur en Bos keert ruim 600.000 euro uit op vijf jaar tijd

- Michiel THIJS

HERK-DE-STAD - De voorbije vijf jaar heeft het Agentschap voor Natuur en Bos 619.593 euro uitgekeerd voor schade aan auto’s en gebouwen door steenmarte­rs. Toch gaat het maar om 132 schadegeva­llen. Volgens Schulenaar Henri Ignoul (foto, 70) is het aartsmoeil­ijk om een schadeverg­oeding te krijgen: “Mijn aanvraag is opnieuw geweigerd. Ik zou elke opening groter dan 4 centimeter van mijn huis moeten bespannen met martergaas. Wat gaan ze nog verzinnen?”(

HERK-DE-STAD - De voorbije vijf jaar heeft het Agentschap voor Natuur en Bos voor 619.593 euro aan vergoeding­en uitgekeerd om schade aan wagens en gebouwen te dekken die door steenmarte­rs werd berokkend. Ondanks dat schijnbaar hoge bedrag, is het verre van vanzelfspr­ekend om aanspraak te maken op zo’n vergoeding. Zo ondervond ook Henri Ignoul (70) uit Schulen: “Ze vinden altijd wel iets nieuws uit om mij niet te moeten betalen.”

De steenmarte­r is al jaren aan een opmars bezig, en dat brengt in het dichtbevol­kte Vlaanderen de nodige schadegeva­llen met zich mee. Om daaraan tegemoet te komen, kunnen gedupeerde­n sinds 2009 een aanvraag tot schadeverg­oeding indienen bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Tussen 2012 en 2016 keerde het ANB 607.383 euro uit voor schade aan woningen en nog eens 12.210 euro voor schade aan auto’s. Dat bedrag is bovendien niet definitief, aangezien de eindafreke­ning van 2016 nog niet gemaakt is. Toch draait het om slechts 132 schadegeva­llen in vijf jaar, waarvan 52 aan wagens. Ter vergelijki­ng: in dezelfde periode registreer­de Touring liefst 7.605 schadegeva­llen aan wagens door knaagdiere­n zoals marters. “Waarom we zo weinig aanvragen krijgen, weten we niet”, zegt Marie-Laure Vanwanseel­e, woordvoers­ter van het ANB. “Wie schade heeft van een steenmarte­r, zoekt best even op wat hij best kan doen. Dan komen ze meteen bij ons terecht.”

Twee keer niks

Dat de gestelde voorwaarde­n om zo’n vergoeding te innen streng zijn, ondervond ook Schulenaar Henri Ignoul. Hij kreeg twee jaar geleden voor het eerst een steen- marter over over de de vloer. vloer. “Toen “Toen ik ik opo zolder zolder ging ging kijken, kijken, lag lag er er over overal glaswollen glaswollen isolatie isolatie verspreidv­erspre en en trof trof ik ik uitwerpsel­en uitwerpsel­en aan. aan. Ik diende diende daaropdaar­op een een aanvraagaa­nvraag in bij bij het het ANB, ANB, maar maar blijkbaarb­lijkbaar zat zat er te te veel veel tijd tijd tussen tussen de de vaststelli­ngvaststel­lin van van de de schade schade en en mijn mijn aanvraag.”aanvraag De De daaropvolg­ende daaropvolg­ende jaren jaren nesteldenn­este den marters marters zich zich geregeld geregeld op op de zolder zolder van van Ignoul. Ignoul. “Ik “Ik heb heb van van allesa les geprobeerd geprobeerd om om ervan ervan afaf te te geraken:ger ken: marterspra­y, marterspra­y, een een ultrasoonu­ltrasoo apparaat, apparaat, vogelpinne­n vogelpinne­n aan aan de dakgoten dakgoten en en andere andere openingen…openingen Tevergeefs.” Tevergeefs.” Toen Toen een een marter marter het h enkele enkele weken weken geleden geleden andermaala­nderma te te bont bont maakte, maakte, besloot besloot IgnoulIgno nog een aanvraag op te sturen. Dit keer keurig binnen de gestelde termijn van 12 werkdagen. “Maar ook nu is mijn aanvraag geweigerd. Ik zou elke opening groter dan vier centimeter van mijn huis moeten bespannen met martergaas. Wat gaan ze nog allemaal verzinnen? Dat ik mijn huis moet inpakken met plasticfol­ie? Dit is onbegonnen werk, en je moet het maar allemaal weten!”

Bij het ANB betreuren ze het verhaal van Ignoul. “De voorbije jaren hebben schadegeva­llen door marters heel wat discussie losgeweekt en dat maakte strikte wetgeving noodzakeli­jk”, duidt Vanmarter wanseele. “Bijna vier jaar is er gedebattee­rd wat redelijke maatregele­n moeten inhouden. In het geval van de steenmarte­r is het vrij duidelijk: je moet er met martergaas voor zorgen dat het dier niet in huis kan. ”

Of Ignoul niet gewoon op zijn woonverzek­ering kan terugvalle­n? “Schade door dieren zit niet in een standaard woonverzek­ering. Enkel als het dier verzekerde schade aanricht, zoals brand of een lek, zal de verzekeraa­r de kosten dekken”, weet François De Clippele van Assuralia.

Meer info: www.steenmarte­r.be

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Schulenaar Henri Ignoul krijgt regelmatig marters over de vloer, maar Natuur en Bos vindt telkens weer een reden om hem geen schadeverg­oeding te betalen.
FOTO PHOTO NEWS Schulenaar Henri Ignoul krijgt regelmatig marters over de vloer, maar Natuur en Bos vindt telkens weer een reden om hem geen schadeverg­oeding te betalen.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ??  ?? Steenmarte­rs richtten heel wat schade aan op de zolder van Henri.
Steenmarte­rs richtten heel wat schade aan op de zolder van Henri.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium