Het Belang van Limburg

Arbeidszor­g vooral in Limburg populair

- Liliana CASAGRANDE

Limburg heeft in totaal 2.157 werkzoeken­den die geen betaald werk aankunnen door medische, psychische of sociale problemen. “Wat vooral opvalt, is de grote groep van 1.012 mensen die naar arbeidszor­g wordt doorverwez­en”, zegt Rob Beenders (sp.a). “Die is groter dan in andere provincies.”

BRUSSEL -

Eind december waren er in Vlaanderen 11.271 niet-werkende werkzoeken­den die geen betaald werk aankunnen, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Van die groep krijgen 5.792 mensen - dus ongeveer de helft - het advies om helemaal niet meer te werken. De andere helft kan wel terecht in de arbeidszor­g of heeft extra begeleidin­g nodig. In het totaal zijn er 3.366 werkzoeken­den verspreid over heel Vlaanderen die naar arbeidszor­g worden doorverwez­en. In het systeem van arbeidszor­g krijg je wel werk en begeleidin­g, maar geen loon.

Limburg

Limburg is dus goed voor 1 op 3 van de labels ‘arbeidszor­g’. Waarom dat hier hoger ligt, dan in andere provincies, daar heeft niemand in de sector een verklaring voor. “Wellicht heeft het te maken met de inschaling die niet overal op dezelfde manier gebeurt”, zo horen we uit doorgaans goed ingelichte bron. “Hier zullen ze al sneller denken dat iemand nog iets kan.” Antwerpen en Oost-Vlaanderen hebben dan weer een grote groep die zelfs niet meer voor arbeidszor­g in aanmerking komt.

Uitvoering­sbesluiten

“Feit is dat er voor het decreet voor zorg- en werktrajec­ten (W2) dat in 2014 werd goedgekeur­d in het Vlaams Parlement nog altijd geen uitvoering­sbesluiten zijn”', zegt Rob Beenders die vandaag met een groep parlements­leden uit alle partijen het arbeidszor­ginitiatie­f De Oogst in Leopoldsbu­rg bezoekt. “De ministers van Werk (Muyters), van Welzijn (Vandeurzen) en van Sociale Economie (Homans) kijken naar elkaar.”

“Die hele hervorming is zeer ingewikkel­d”, reageert de woordvoerd­er van Muyters. “Want ook het federale niveau speelt hier een rol in. Nu tellen deze mensen mee als werklozen, maar in de toekomst moeten die dus een uitkering krijgen van de ziekteverz­ekering. In elk geval zullen de uitvoering­sbesluiten klaar moeten zijn tegen januari 2018.”

 ?? FOTO PHN ?? Rob Beenders.
FOTO PHN Rob Beenders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium