Het Belang van Limburg

“De beker is iets magisch”

Marc Coucke bouwt bij winst ploeg die op drie fronten kan strijden

- Jürgen GERIL

Oostende is de Koningin der badsteden. Ze is al jaren op zoek naar een koning. Drieënhalf jaar nadat Marc Coucke (52) KV Oostende quasi redde van het faillissem­ent, kan hij morgen zijn eerste echte trofee winnen: de Belgische Beker tegen Zulte Waregem, inclusief een ticket voor de Europa League. Dan zal de zakenman de king zijn. Coucke Koning.

Marc COUCKE Voorzitter KV Oostende De Belgische beker heet officieel de Crocky Cup. Er wordt geregeld eens lachwekken­d over gedaan, maar niet door Marc Coucke. Die gooide gisteren uit pure blijdschap om de finale de Crockychip­s in de lucht. “Het is precies bon ton om te klagen over de Beker”, aldus Coucke. “De datum van de finale is verkeerd, het zijn maar kleine ploegen... Dat iedereen eens stopt met zagen. Iedereen moet beseffen dat de Beker iets magisch is.”

Volgend jaar zit het Belgische voetbal wel met het onervaren KV Oostende of Zulte Waregem in de poules van de Europa League.

“Wees gerust. Als we de Beker winnen, zullen we onze verantwoor­delijkheid opnemen. Het Belgische voetbal zit in een goeie flow - zelfs KV Mechelen trekt 17.000 toeschouwe­rs - en dat willen wij niet onderbreke­n. Winnen we die cup dan zal Oostende een kern samenstell­en die op drie fronten competitie­f is: in de competitie, in de beker en in Europa.”

Financieel is het bekertorno­oi toch niet lucratief?

“Zelfs als we zouden winnen, hou je daar als club bijna niets aan over. Maar je zit wel rechtstree­ks in de poules van de Europa League. Dat levert direct 3,1 miljoen euro op en misschien komt er dan een mooie Engelse of Duitse club naar Oostende. Met de beker stijgt ons budget voor volgend seizoen van 20 naar 25 miljoen euro, zelfs zonder transfers.”

Hebt u al een prijzenkas­t?

“Ja, maar daar ligt alleen stof in. En een papieren herfsttite­l van vorig seizoen. Maar laat ons het vel van de beer nog niet verkopen... Zaterdagav­ond om 23 uur zal in de Versluys Arena geen enkel lampje branden en zal er geen enkel biervat aangeslote­n zijn. We bereiden geen feestje voor om het lot niet te tarten.”

Komaan, voorzitter. Tegen Zulte Waregem zijn jullie toch niet kansloos?

“Ik ben blij dat het tegen Zulte Waregem is. Tegen Anderlecht of Club Brugge hadden we misschien 20 à 25 procent kans, nu hebben we 49 procent kans. Ik vind dat Waregem licht favoriet is. Zij hebben iets meer ervaring, ze eindigden voor ons in het klassement en we hebben het nooit makkelijk tegen hen.”

Hoe nerveus zal u zijn?

“Ontzettend nerveus. Ik ga met mijn vrouw en kinderen naar Brussel. Ik ga daar eten in het Heizelpale­is met zo’n 1.000 vips en dan ga ik naar het stadion. Alleen krijg je daar blijkbaar officieel een plaats toegewezen en zit ik naast bondsvoorz­itter François De Keersmaeck­er en enkele andere prominente­n. Ik zal proberen mijn manieren te houden, maar ik excuseer me nu al voor het roepen, tieren en brullen.”

Bij winst laat u toch een KVOtattoo zetten of springt u op zijn minst in de Noordzee?

“Nu moet ik opletten wat ik zeg. Het enige wat ik wil op zondag is koppijn. Van het genieten met die 13.000 fans die meereisden.”

Was u aanvankeli­jk niet ontgoochel­d? U rekende toch op 20.000 Oostendse fans?

“Iedereen in Oostende die mobiel is en zaterdagav­ond niet moet werken, zal erbij zijn. KVO heeft niet zoveel die hardfans omdat het vroeger een liftclub was die soms naar derde klasse degradeerd­e. Bij elke degradatie verloren we zo’n 1.000 fans aan Club Brugge en Cercle. Ikzelf ben een van de weinigen die hier al 46 jaar op de tribune zit. Maar nu spreken we een nieuwe generatie supporters aan. Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht verzekerde me al: Als je de beker wint, is dat goed voor zo’n 500 à 1000 nieuwe abonnees. Wel dan is ons stadion hier volgend seizoen te klein.”

Lang leve de Crocky Cup?

“Het is toch een van de twee mooiste prijzen in het Belgische voetbal. In het buitenland blijft zo’n bekercompe­titie iets speciaals, vooral in Engeland. Daarom moeten wij onze beker ook opwaardere­n. Onze spelers krijgen alvast een mooie premie als ze winnen. Zij moeten het maximum uit hun carrière halen.”

Met de beker stijgt ons budget voor volgend seizoen naar 25 miljoen euro. Maar let op: Europees voetbal is geen noodzaak voor KVO

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium