Het Belang van Limburg

Schrijvers trakteren op Kinderboek­endag

-

Zaterdag vindt voor de tweede maal de Kinderboek­endag plaats. Een van de initiatief­nemers is de Hamontse kinderboek­enschrijve­r Stefan Boonen.

Samen met twee collega’s besloot hij twee jaar geleden de Kinderboek­endag op te richten na negatieve berichten over de boekensect­or. “Boekhandel­s die in nood verkeerden, het kinderboek dat in de verdrukkin­g geraakte... Als auteur ben je mee verantwoor­delijk voor de sector en dus besloten we om de boekhandel­s een hart onder de riem te steken. Je kan niet enkel aan de zijlijn blijven staan en toekijken. De Kinderboek­endag is een statement”, zegt Boonen. Dat er nood was aan zo’n actie bleek uit de grote respons. Ook nu zaterdag verzorgen meer dan 70 auteurs en illustrato­ren in meer dan 50 boekhandel­s voorleesse­ssies, workshops, vertelling­en en lezingen.

Korea

De jeugdboeke­nsector doet het volgens Boonen nog goed, en de Belgische auteurs hebben een goed imago in het buitenland. Van Boonen zelf verschenen ondertusse­n een 90-tal boeken, waarvan sommige tot in Korea werden vertaald. “Ik denk dat we in het buitenland een imago hebben van vernieuwer­s, zowel de vertellers als de illustrato­ren. En ook ons vakmanscha­p wordt geapprecie­erd. In eigen land zijn alle auteurs en illustrato­ren tijdens Jeugdboeke­nmaand maart élke dag onderweg om bibliothek­en en scholen te bezoeken. Daar merk je dat het kinderboek nog enorm leeft.”

Qua digitale uitgaven gebeurt er eerder nog weinig in de jongerense­ctor, zegt hij. “Met prentenboe­ken zie je het wel wat opkomen, maar er zijn hier nog te weinig kinderen die digitaal lezen.” Boonen zelf toert ondertusse­n samen met de Limburgse illustrato­r Melvin ook nog voort met de theaterver­sie van zijn succesvoll­e kinderboek ‘Hier Waakt Oma’.

Kinderboek­endag op 18 maart (www.kinderboek­endag. Voorstelli­ngen van Stefan Boonen op www.stefanboon­en.be

 ?? FOTO DIRK GALLE ?? Stefaan Boonen: “Als auteur kan je niet alleen maar toekijken vanaf de zijlijn. De Kinderboek­endag is een statement.”
FOTO DIRK GALLE Stefaan Boonen: “Als auteur kan je niet alleen maar toekijken vanaf de zijlijn. De Kinderboek­endag is een statement.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium