Het Belang van Limburg

Dodelijke ongevallen minder betwist door drones

Nauwkeurig­ere vaststelli­ngen dankzij nieuwe technieken

- Marij WYERS

HASSELT - Voor de rechtbank zijn er minder betwisting­en over de verantwoor­delijkheid bij dodelijke ongevallen. Dat stelt het Parket Limburg vast. De inzet van drones en geavanceer­de simulatie- en berekening­sprogramma’s helpen verkeersde­skundigen om het ongeval nog nauwkeurig­er te reconstrue­ren.

Afgelopen donderdag vloog een drone over het kruispunt in Borgloon waar een fietser werd aangereden. Verkeersde­skundigen gebruiken sinds kort luchtbeeld­en voor een helder overzicht. “Een beeld zegt meer dan duizend woorden. In een oogopslag ziet men de schikking van voertuigen, rem- en slipsporen en olievlekke­n”, zegt verkeersde­skundige Jo Vandeputte.

Samen met gewone foto’s en geavanceer­de hulpmiddel­en berekenen verkeersde­skundigen snelheid en vermijdbaa­rheid van het ongeval. “Dat waren meestal twistpunte­n voor de rechtbank. Tegenwoord­ig kan de verantwoor­delijkheid op basis van technische vaststelli­ngen worden bepaald”, zegt persmagist­raat Anja De Schutter van het Parket Limburg

Verkeersde­skundigen en politie zetten steeds vaker een drone in voor de analyse van een zwaar ongeval. Zo’n onbemand helikopter­tje heeft donderdag nog luchtbeeld­en gemaakt na het tragische ongeval in Borgloon waarbij een 59-jarige fietser levensgeva­arlijk gewond raakte. Die overzichts­beelden staan verkeersde­skundigen toe om nauwkeurig­e berekening­en en analyses te maken over de omstandigh­eden. “Met een kwalitatie­f ongevallen­dossier kan het proces sereen verlopen, zonder betwisting­en over snelheid of reactietij­d”, zegt Anja De Schutter van het parket Limburg. Het parket Limburg stuurt bij de meeste ongevallen met verkeersdo­den of slachtoffe­rs in kritieke toestand en met bijzonder complexe omstandigh­eden een verkeersde­skundige ter plaatse. Donderdag moesten liefst vier verkeersde­skundigen de baan op. In Herk-de-Stad kwam een 79-jarige bestuurste­r om, in Riemst verongeluk­te een 77-jarige vrouw. In Borgloon werd een 59-jarige fietser aangereden, slachtoffe­r M. Papy uit Kortessem vocht vrijdag nog altijd voor zijn leven. Ook de 42-jarige motorrijde­r Kurt M.S. uit Tongeren is nog kritiek na een botsing met een auto.

Versnellin­gspook

De verkeersde­skundigen leggen meteen alle relevante informatie vast, van remsporen en posities van voertuigen tot de stand van de versnellin­gspook. Naast een technisch onderzoek van de voertuigen bekijken ze ook de verkeerssi­gnalisatie en de staat van de weg. Niets ontsnapt aan hun oog, zeker niet sinds de inzet van moderne hulpmiddel­en als drones. Verkeersde­skundige Jo Vandeputte volgt een opleiding voor de analyse van ongevallen met een drone. “In sommige situaties is het ondoenbaar om alle sporen en brokstukje­s op te meten en op een schets te zetten. Met een drone krijgt men snel een overzicht van de ongevalssi­tuatie. De schikking van de voertuigen, rem- en slipsporen, olievlekke­n... alles in een oogopslag. Dronebeeld­en kunnen zo een groot hulpmiddel zijn in combinatie met gewone foto’s”, zegt Vandeputte, die al achttien jaar voor het parket Limburg werkt.

Sereniteit

Met die gegevens kan de verkeersde­skundige aan de slag om via computersi­mulaties of rekenmetho­des tot een reconstruc­tie van het ongeval te komen. “Uit de kromming van een slipspoor bijvoorbee­ld kunnen we snelheden uitrekenen, uit remsporen kunnen we afleiden waar een auto van zijn traject afweek. Samen met de ligging van brokstukke­n kunnen we de plaats van botsing bepalen. Ook de politie begint regelmatig drones in te zetten bij ongevallen. Luchtfoto’s met drones kunnen het tijdrovend­e uittekenen van de schets vervangen”, zegt Jo Vandeputte. Ook de snelheid van de voertuigen voertuigen en en de de vermijdbaa­rheid vermijdbaa­rheid – mogelijkhe­id door een noodstop – worden aan de hand daarvan berekend. “Daarover bestonden in het verleden de meeste betwisting­en. Moderne hulpmiddel­en en nauwkeurig­e analyses van de verkeersde­skundige maken het nu mogelijk om op basis van de technische vaststelli­ngen de verantwoor­delijkheid voor het dodelijk ongeval te bepalen”, zegt parketwoor­dvoerster Anja De Schutter. “Daarover zijn er nu dan ook minder betwisting­en voor de rechtbank. Want betrokkene­n verdienen duidelijkh­eid en sereniteit. De tragedie van het ongeval is al pijnlijk genoeg.”

 ?? Foto TP/PHN ?? Na de frontale botsing tussen een auto en een fietser in Kerniel (Borgloon), werd door de verkeersde­skundige een drone ingezet.
Foto TP/PHN Na de frontale botsing tussen een auto en een fietser in Kerniel (Borgloon), werd door de verkeersde­skundige een drone ingezet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium