Het Belang van Limburg

“Ik geef mijn mama en zus een goed leven”

MAX VERSTAPPEN is klaar voor de wereldtite­l. Nu zijn auto nog...

- Marc CORNELISSE­N

MAMA EN ZUS IN TEAM MAX “Zij moeten ook goed leven”

Volgend weekend begint in Melbourne het nieuwe Formule 1-seizoen. Eentje om naar uit te kijken, want voor het eerst hebben we een volbloed Vlaming aan de start - Stoffel Vandoorne - én een volbloed Limburger die kans maakt op de wereldtite­l. “Zelf ben ik daar klaar voor”, bevestigt Max Verstappen. Alleen nog even afwachten of zijn Red Bull-Renault dat ook is. Barcelona, Circuit de Catalunya, begin deze maand. Op een zonnige donderdago­chtend is de piste kunstmatig nat gemaakt, omstandigh­eden waarin altijd het beste in Max Verstappen (19) komt bovendrijv­en. Denk aan die wonderlijk­e race in Brazilië, waarin hij in zestien sensatione­le ronden dertien plaatsen goedmaakte. Ook nu heeft de Maaseikena­ar op regenbande­n lange tijd het snelste testrondje achter zijn naam staan, tot de baan droog genoeg is voor slicks en Kimi Raikkonen met zijn Ferrari harder gaat. Maakt niet uit, het is maar testwerk, maar het was toch weer even leuk

om naar te kijken.

Mijn zusje reist nu mee om mijn social media te verzorgen. Ik vind het belangrijk om mijn familie ook een goed leven te geven

Verstappen en zijn persdame hebben beloofd tijdens de lunchbreak wat tijd vrij te maken voor ‘Het Belang van Limburg’. Terwijl hij eerst nog een bord pasta binnenhapt, mijmeren wij terug naar die andere memorabele race, die Verstappen helemaal op de F1-kaart heeft gezet. 15 mei was het, op ditzelfde Circuit de Catalunya. Na woelige weken was Verstappen totaal onverwacht gepromovee­rd van het kleine Toro Rosso naar het grote Red Bull, van het B- naar het A-team. Vurige tongen gingen door de paddock op die Pinksterda­g. Te jong, te vroeg, te unfair, Red Bull was gek geworden. Maar Verstappen stapte in de auto waarin hij nooit eerder gezeten had en deed wat niemand kon verwachten: hij werd de jongste winnaar uit de F1-geschieden­is.

Die dag is er veel veranderd rond Verstappen. Teammaat Daniel Ricciardo moest een tandje gaan bijzetten. Andere toppers voelden de dreiging en gingen anders reageren op die jonge snaak. Huilebalk Sebastian Vettel op kop.

Die dag werd de tienersens­atie een kandidaat-wereldkamp­ioen. (Iets wat hij voor zichzelf, zijn fans en familie al veel langer was.)

Die dag werd de nationale held van de lage landen ook een wereldster. Maaseik was al Monaco geworden, maar lijnvlucht­en werden privé-jets, zijn Renault Mégane werd een Aston Martin van de sponsor, publieke plaatsen werden vanaf nu te mijden.

Hoe voelt het, Max, een wereldster zijn?

“Daar hou ik me niet mee bezig. Ik merk het natuurlijk wel. Je wordt overal veel sneller herkend. Maar mij maak je daar niet blijer mee.”

Is het soms ook vervelend?

“Je moet altijd opletten wat je doet, want sommige dingen kunnen niet meer. Eens gezellig met vrienden over de straat wandelen, bijvoorbee­ld. Ik kan niet gaan eten waar ik wil, want ik word altijd lastig gevallen. De mensen bedoelen het wel goed, maar als je niet oplet, ben je altijd bezig. Ik ga dus maar eten op rustige plaatsen. In Monaco vind je die wel, behalve in het Grand Prixweeken­d. Maar ik ben heel veel onderweg en áls ik dan al eens thuis ben, dan blijf ik liever ook echt thuis.”

Hoe bevalt het leven in Monaco? Voelt dat nu aan als je thuis? Of blijft dat toch Maaseik?

“Ik woon nu meer dan anderhalf jaar in Monaco en voel me er heel relaxed. Het maakt mij eigenlijk niet uit waar ik precies ben, maar Monaco voelt zeker wel als thuis aan. Ik ben er ook meer dan in Maaseik en ik heb er vrienden. Je buren ken je hier niet, maar dat hoeft niet. Ik ben sowieso graag op mezelf en het grootste deel van de tijd ben ik aan het trainen. Het is vooral een plek om tot rust te komen. Daar leent het zich perfect toe.”

Zelfstandi­g leven, weg onder de vleugels van je ouders. Dat betekent ook zelf koken, stofzuigen, opruimen?

“Koken blijft moeilijk, maar er zijn gelukkig genoeg goede restaurant­s. De rest hoort erbij, he. Je eigen kleren wassen is zo moeilijk niet.”

Je had vijftien jaar een bijzonder intens contact met je vader. Altijd samen op reis naar alle kartingcir­cuits in Europa. Nu moet hij afstand nemen. Lukt dat?

“Ik zie hem minder, maar ik spreek hem wel elke dag. Er is altijd wel iets te vertellen. De afstand is iets groter, maar dat hoort gewoon bij de sport. Als het ene ophoudt, komt er weer ruimte voor iets anders. Ik heb het altijd heel druk, ook met evenemente­n buiten de races. Dat hoort bij de sport, het wordt automatisc­h zo.”

Jouw nieuwe leven heeft ook een impact op de levens van je familie. Je moeder is gestopt met haar job op het OCMW van Maaseik. Lag een beetje moeilijk, met een miljonair als zoon.

“Ik zie ze minder dan vroeger. Maar ik denk niet dat je mijn moeder of mijn zus hoort klagen. Ik vind het belangrijk om ook een goed leven te geven aan mijn familie en daar ben ik dan ook mee bezig. Ik vind het heel leuk om mijn eigen zusje erbij te betrekken.”

Ze is gestopt met school. Ze merkte dat leerlingen en leraren haar anders gingen bekijken.

“Ja, Victoria gaat vanaf nu mee reizen naar de Grand Prixs om mijn sociale media te verzorgen. Ik ben blij dat ze hier is.”

Klopt het dat je haar ook een handtas van Louis Vuitton hebt gekocht met je eerste F1-centen?

“Daar droomde ze vroeger van. ‘Als ik mijn eerste punten behaal, krijg je ze’, had ik haar altijd gezegd. Toen ik in mijn tweede race gelijk al punten scoorde, kon ik niet meer terug. Mijn moeder heb ik voor moederdag een autootje gekocht. Iedereen moet goed kunnen leven. En voor mij kan het er gelukkig vanaf.”

Dat is het leuke aan miljonair zijn.

“Uiteindeli­jk zijn dat bijzaken voor mij. Het mooiste is het racen zelf. In de F1 gaat veel geld om en daardoor kan ik een auto kopen en cadeaus geven. Anderen van mijn leeftijd kunnen dat niet. Wat voor meningen andere mensen daarover hebben, boeit me niet. Ik probeer gewoon altijd mijn best te doen in mijn sport, en toevallig is mijn sport een heel bekende, die veel uitgezonde­n wordt. Daardoor komt de rest erbij. Ik heb van jongs af aan veel moeten opgeven. Dit is ook een beetje de beloning voor het harde werk.”

Een zwemmer werkt ook hard, maar houdt niets over.

“Dat besef ik. (grijnst) Gelukkig had ik daar het talent niet voor.”

Voor F1 heb je dat duidelijk wel. Om met de deur in huis te vallen: ben je klaar om wereldkamp­ioen te worden?

“Daar ben ik momenteel nog niet mee bezig. Ik wil altijd races winnen, maar daar heb je het juiste materiaal voor nodig. Ik wil geen doelen vooropstel­len voor we weten waar onze auto staat in vergelijki­ng met onze concurrent­en. In Melbourne zullen we het weten.”

Maar jijzelf? Een jaar geleden zei je me dat je nog een seizoen ervaring nodig had.

“Na het afgelopen jaar ben ik er klaar voor, absoluut wel. Maar er is een snelle auto voor nodig in de bochten en een goede motor op de rechte stukken. Nog even afwachten hoe dat meevalt.”

Áls de auto goed is, moet je nog afrekenen met Daniel Ricciardo, je teammaat.

“Dat klopt, maar normaal gezien moet dat wel lukken. Hij is een taaie, absoluut. Maar over het algemeen, als ik alle wedstrijde­n vergelijk, dan heb ik het vorig jaar gewoon goed gedaan. Ik was het seizoen begonnen bij Toro Rosso en had dus geen wintertest­en gedaan met de Red Bull. Als je in de loop van het seizoen moet instappen, is dat altijd moeilijker. Het is goed omeensterk­eteammaata­lsDaniel te hebben. Dan dwing je elkaar om tot de limiet te gaan, je pusht elkaar naar een hoger niveau.”

De kwalificat­ies blijven het grootste aandachtsp­unt?

“In het begin was dat het moeilijkst­e, maar naar het einde van het seizoen zat ook dat goed. Daar ben ik voorhetnie­uwejaarhee­lgerustin.”

Wat vind je van de nieuwe auto’s? Zijn ze fysiek echt zoveel zwaarder om te besturen?

“Absoluut. De auto is breder, heeft dus veel meer downforce en daardoor gaan we in de bochten 20 of 30 km/u harder dan vroeger. Bovendien zijn de banden breder, waardoor je ze niet hoeft te sparen. Je moet het zien alsof we nu allemaal kwalificat­ierondjes achter elkaar kunnen rijden. Dat maakt het fysiek een stuk zwaarder. Maar daar hebben we ook een hele winter voor getraind.”

Heb je je training moeten aanpassen?

“Ik heb hetzelfde gedaan, maar meer, zwaarder, intensieve­r en langer. Mijn trainingss­chema wordt samengeste­ld door mijn personal trainer, die al sinds eind 2014 voor me werkt. Per dag train ik twee keer drie à vier uur. ‘s Morgens vaak cardio, in de middag meestal met gewichten. Ik fiets vooral veel. Verder vind ik het altijd wel leuk om op het water te zijn, waterskiën of wakeboarde­n bijvoorbee­ld, maar dat zie ik meer als ontspannin­g. De verschrikk­elijkste oefeningen zijn die waar je kapot aan gaat. Als je een hartslag van 190 hebt en bijna niet meer kan. Maar dat hoort er ook bij, en gelukkig heb ik dan mijn trainer die me pusht.”

Vorige winter moesten jullie nog zoveel mogelijk afvallen, maar nu moesten er extra kilo’s spiermassa worden bijgekweek­t. Mocht je nu alles eten?

“Integendee­l, ik heb nog meer dan anders op mijn eten moeten letten. Om meer kracht te hebben is er inderdaad spiermassa bijgekomen. Bij mij zo’n drie à vier kilogram. Verspreid over het hele lichaam, het is echt niet alleen de nek. Die kracht bijwinnen is niet zo moeilijk. Door mijn leeftijd word ik sowieso elk jaar sterker. Maar tegelijk moet je natuurlijk wel zo licht mogelijk blijven. Als ik niet op mijn eten let, komt er zo een paar kilo bij.”

Kan jij je in het tussenseiz­oen nooit eens laten gaan?

“Een paar weken kan dat. Het is Kerstmis voor iedereen. Dan eet ik dus lekker en dan kan ik ook iets drinken op een feestje. Maar daarna moet het er weer af. In principe drink ik tijdens het seizoen alleen water. Red Bull alleen voor een training of race, als ik de energie ook ga gebruiken.”

Vind je de nieuwe auto’s ook leuker om mee te rijden?

“Ja, precies doordat ze zo moeilijk zijn. Er is gewoon veel meer grip, ook in de langzame bochten. Dat is aangenamer, want vroeger waren we de hele tijd aan het glijden. Deze banden hebben een heel breed vlak, maar als de auto uitbreekt, helt alles mee en dan springt hij opeens weg. Dan is hij moeilijk te corrigeren. In de regen zal het pas echt moeilijk worden, want bredere banden betekent meer aquaplanin­g. Een natte baan wordt echt spiegelgla­d.”

Vorige winter moest ik nog afvallen. Nu moest ik drie à vier kilo aan spiermassa bijkweken

Je had in 2016 een turbulent seizoen. Er was die eerste zege, maar je had ook vaak heibel met Sebastian Vettel en er kwam zelfs een anti-Verstappen-regel (over het veranderen van lijn bij het verdedigen). Wat blijft daarvan hangen?

“Kijk, mijn overwinnin­g blijft natuurlijk altijd heel mooi, maar daar blijf ik niet op teren. Ik wil nog veel vaker winnen. Al de rest wat er gebeurd is, hoort er gewoon bij. Daar kom ik redelijk neutraal uit. Iedereen begint opnieuw. En wat die regel betreft: die is alweer teruggedra­aid.”

Over verwachtin­gen praat je niet. Maar met welke hoop reis je naar Melbourne?

“Goede kwalificat­ies, een goede start, op kop na de eerste ronde en verder een saaie race. Dat zou perfect zijn. Verder kijk ik vooral uit naar de race in Spa. Die was vorig jaar heel bijzonder en ik had er een hele goede kwalificat­ie. Nu maar hopen dat ik het dit jaar in de race ook kan afmaken.”

 ?? Foto HBVL ?? Max Verstappen begint voor het eerst aan het F1-seizoen bij een van de topteams.
Foto HBVL Max Verstappen begint voor het eerst aan het F1-seizoen bij een van de topteams.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTOFOTO HBVLHBVL ??
FOTOFOTO HBVLHBVL
 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN
 ?? Foto GDC ?? Moeder Sophie Kumpen en zus Victoria Verstappen, die vanaf nu mee reist.
Foto GDC Moeder Sophie Kumpen en zus Victoria Verstappen, die vanaf nu mee reist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium